Rutte gaat naar Trump en overhandigt D-day-vlag

Premier Mark Rutte heeft volgende week donderdag een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft dat bevestigd. Rutte gaat naar de Verenigde Staten voor een handelsmissie in Boston. 

De D-day vlag toen deze werd overgedragen aan de Kunsthal in bijzijn van Ank Bijleveld, de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en kunstverzamelaar Bert Kreuk. Beeld Marcel van den Bergh

Het wordt de tweede keer dat Rutte in het Witte Huis wordt ontvangen. De eerste keer was begin juli vorig jaar.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zal ook bij het gesprek in het Witte Huis aanwezig zijn. Blok bezoekt Washington om deel te nemen aan een conferentie over religieuze vrijheden op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rutte zal een vlag die als eerste aan land kwam in Normandië tijdens D-day in 1944 aan Trump geven. Kunstverzamelaar Bert Kreuk is nu nog de eigenaar van de vlag  en hij gaat met Rutte mee. Toen Kreuk de vlag aankocht, was het zijn droom om hem aan de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger, de president, te overhandigen. Het Witte Huis heeft nu bekendgemaakt dat de premier en Kreuk de vlag in een speciale ceremonie overdragen aan Trump. Daarna wordt de vlag tentoongesteld in het Smithsonian Nationaal Historisch Museum in Washington DC.

De vlag wapperde destijds op de achtersteven van het landingsvaartuig LCC 60, dat de eerste Amerikaanse troepen aan land bracht op Utah Beach, een van de landingsstranden. Hij is sinds 2014 in bezit van Kreuk en werd enige tijd geëxposeerd in de Kunsthal in Rotterdam.

Rutte en Trump in het Witte Huis.Beeld EPA

Nederland en de VS hadden voor het aantreden van Trump jarenlang een stabiele politieke relatie, maar sinds heet aantreden van de huidige president verloopt deze moeizamer. Dat heeft onder meer te maken met de handelspolitiek van de Amerikaanse regering, die het onder Trump niet meer zo heeft op internationale verdragen. Ook het terugtrekken van de VS uit de nucleaire deal met Iran en het klimaatakkoord van Parijs viel niet goed in Den Haag. De Amerikanen storen zich weer aan het feit dat Nederland de NAVO-norm voor defensie-uitgaven niet haalt.

Twee missies

De Amerikaanse regering heeft het kabinet recent gevraagd om bij te dragen aan twee missies. De VS wil hulp in Syrië om te voorkomen dat terreurgroep IS daar weer terugkeert. Het Nederlandse kabinet staat welwillend tegenover dit verzoek. Verder vragen de VS een bijdrage aan een internationale coalitie om de zeevaart in de Straat van Hormuz te beschermen. Mogelijk gaat een Nederlands fregat hieraan meedoen.

Trump is in mei door koning Willem-Alexander uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland in verband met de internationale herdenking van de Slag om de Schelde. De herdenking is op 31 augustus in Terneuzen.

Kunstverzamelaar Bert Kreuk (54) kocht werk van Mondriaan, Picasso, Monet, Jeff Koons en Damien Hirst. Toch heeft één object een extra speciaal plaatsje verworven in zijn collectie en in zijn hart: een gerafelde, met kogelgaten doorboorde Amerikaanse vlag die op 6 juni 1944, D-day, aan land kwam.

Stel: je bent geen dictator of verlicht despoot maar een simpele eeuwenoude bondgenoot - en je wilt toch dat de Amerikaanse president naar je luistert. Hoe pak je dat aan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden