Rutte gaat lachend de boksring in

Vergeet de premier, Rutte staat vanaf nu voluit in de campagnestand. Dit betekent: vol optimisme de kiezer tegemoet treden en je tegenstanders een voor een ongeschikte verklaren om het land te leiden.

Mark Rutte op het VVD congres.Beeld anp

Terwijl Mark Rutte spreekt op het VVD-partijcongres, wordt achter hem op groot scherm de concurrentie geprojecteerd. We zien een futloze Sybrand Buma en Lodewijk Asscher die elkaar aanstaren; dezelfde Buma die in een debatsamenvatting steeds weer Rutte's 'pleur op' herhaalt; Alexander Pechtold die als een stripfiguurtje zijn speech afraffelt; Henk Krol als een gluiperd op weg naar 'zijn cameramomentje'; Wilders die nog eens wegloopt bij de Catshuis-onderhandelingen van 2012.

Tegenstanders als sitting ducks gebruiken bij je congrestoespraak - dat was nog niet vertoond. De campagne voor de verkiezingen van 2017 lijkt daarmee steeds meer een beeldenstrijd te worden. Lijsttrekker Rutte maakt van zijn congrestoespraak een politieke conference. En van het congres een kingsize Correspondents' Dinner.

Tekst gaat door onder video.

De VVD omarmt met volle overgave de beeldcultuur en hanteert daarbij een spel van aantrekken en afduwen. Aantrekken doet de VVD met spotjes op tv, waarin close-ups van allerhande doorsnee Nederlanders worden getoond die door een uit een waas opdoemende Rutte vooruit zullen worden geholpen in het leven.

Een scherp contrast met het grote afduwen op het congres. Om beurten pakt Rutte zijn opponenten aan. CDA, D66 en GroenLinks, dat zijn volgens Rutte de 'poehpoeh-partijen'. Die zijn vermoeid en somber en zien spoken en beren op de weg. Heel anders dan de VVD, die net als hijzelf straalt van optimisme.

Vooral het CDA moet het ontgelden. 'Plannen voor een bitter Nederland.' Zo typeert Mark Rutte het CDA-programma. 'Je wilt naar de fles grijpen als je het leest.' Hij vindt de CDA een partij van nee-zeggers en Buma een pruilende peuter. Buma en trouwens ook PvdA'er Lodewijk Asscher zijn voor Rutte bedaagde mannen uit de jaren vijftig, compleet met gleufhoed en instappantoffels.

Ander mikpunt is D66. Pechtold's inbreng in een Kamerdebat waarbij hij de telefonade van Rutte met Trump op de korrel nam, wordt versneld afgedraaid, zodat de D66-leider als een tekenfilmfiguurtje klinkt. Het congres lacht.

Dan heb je volgens Rutte nog 'de weglooppartijen', die geen verantwoordelijkheid nemen. Hier komt het filmpje met Wilders van pas die zijn gedoogsteun voor het kabinet introk. 'Dat maakt hem ongeschikt als premier.' Ook Krol krijgt een beurt, en wordt weinig flatteus in beeld gebracht. 'Aan alle ouderen zeg ik: deze man gaat niets voor u doen, die is alleen bezig met Henk Krol.'

'Je bent als politicus zo goed als je laatste daad', houdt Rutte de meer dan duizend VVD'ers voor. Dat motiveert hem opnieuw lijsttrekker te willen zijn. 'We hebben met zeventien miljoen mensen een tocht door een donker bos gemaakt. Nu zijn we bijna het bos uit en bij de groene weiden. Dat is niet het moment om een ander de kans te geven een verkeerde koers te kiezen.'

De VVD is duidelijk niet van plan tot aan de verkiezingen de incasserende partij te zijn. Vergeet de premier, Rutte staat vanaf nu voluit in de campagnestand. Verbinden, tot je dienst; maar niet met de collega-lijsttrekkers. Voorlopig doen ze dienst als bewegend doelwit.

Mark Rutte op het VVD-congres: Je wilt naar de fles grijpen als je het CDA-programma leest.'Beeld anp

VVD zet grote stap op weg naar legalisering softdrugs

Het beleid rond softdrugs moet slimmer gereguleerd worden. Dat is de strekking van een voorstel dat zaterdag op het partijcongres van de VVD met grote meerderheid werd aangenomen. 'Het gehele domein van en rondom softdrugs moet opnieuw worden ingericht', vindt het congres.

De VVD zet daarmee een grote stap naar instemming met het legaliseren van softdrugs. Twee maanden geleden stemde de fractie in de Tweede Kamer nog tegen een initiatiefwet van D66 om wietteelt te reguleren.

Met name gemeenten in Noord-Brabant en Limburg kampen met de gevolgen van het gedoogbeleid, dat de aankoop van softdrugs toestaat, maar de teelt en bevoorrading verbiedt. Burgemeester Paul Depla van Breda was er als een van de eersten bij om de stap van de VVD toe te juichen. Eerder tekenden 54 burgemeesters - samen driekwart van de gemeenten met coffeeshops - een manifest voor gereguleerde wietteelt.

De JOVD, de jonge liberalen, speelden een cruciale rol bij deze doorbraak bij de VVD. 'Zo maakt de VVD Nederland weer een stukje veiliger', reageert JOVD-voorzitter Rutger de Ridder.

Hoe die regulering er uit zou moeten zien, is nog niet duidelijk. De Kamerleden Teeven en Van Oosten waarschuwden voor de gevolgen van regulering. Teeven noemde softdrugs en bedreiging voor de volksgezondheid, Van Oosten vreest dat criminelen de lachende derde worden.

Met de VVD erbij zou een royale Kamermeerderheid binnen bereik komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden