Rutte: excuses voor slechte communicatie

VVD-leider Mark Rutte heeft vrijdagavond voor eigen publiek zijn excuses aangeboden voor de slechte communicatie over de zorgplannen. Hij betreurt het dat hij pas vier dagen na die grote onrust over de inkomens- effecten van de zorgpremies komt uitleggen hoe het zit. 'Dit gaat niet de geschiedenis in als briljante crisiscommunicatie en ik ben daar verantwoordelijk voor.'

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAN HOEDEMAN

LUNTEREN - Rutte vertelde op een vergadering van de VVD-bestuurdersvereniging dat het beeld dinsdagavond omsloeg van kleur naar zwart-wit, toen journalisten de effecten publiceerden. Rutte: 'Dat zijn kale feiten. Maar het is lastig dat beeld bij te stellen.' Rutte verdedigde de compromissen die hij heeft gesloten met de Partij van de Arbeid.

De premier toonde begrip voor de onrust onder zijn kiezers en de VVD-leden over de stijgende zorgpremies in 2014, maar beloofde maatwerk. 'De reden dat we simpelweg nog niets kunnen zeggen over de effecten, is dat die maatregelen nog moeten worden vormgegeven.' De VVD-bestuurders luisterden naar Ruttes uitleg dat het onderhandelingsteam een concessie heeft gedaan. 'Daar hebben we veel voor teruggekregen.'

Vlak voor de toespraak van Rutte ontstond er nieuwe ophef na een uitzending van RTL Nieuws. De zender meldde dat de koopkracht van grote groepen Nederlanders de komende jaren veel harder achteruitgaat dan de VVD en PvdA beloven. Sommige groepen, onder wie gepensioneerden en mensen met een uitkering, zouden de komende vijf jaar tot wel 20 procent en zelfs 30 procent minder te besteden hebben.

RTL Nieuws beroept zich op experts die zijn gevraagd het regeerakkoord te bestuderen. Als voorbeeld noemt RTL onder meer de groep alleenverdieners. 'Een daling van 10 procent is daar geen uitzondering.' Rutte spreekt dit tegen. Het Centraal Planbureau (CPB) bevestigde gisteravond dat 'zulke koopkrachteffecten mogelijk zijn voor kleine groepen mensen', aldus een woordvoerder.

Negen kandidaat-bewindslieden steunden Rutte bij zijn uitleg door met hem mee te komen naar Lunteren. VVD-partijvoorzitter Benk Korthals zei dat de uitkomsten van de onderhandelingen 'ruimschoots acceptabel' zijn, maar dat het voor een aantal groepen 'even slikken' is. De scherpste effecten van de nog in te voeren inkomensafhankelijke zorgpremie moeten er worden afgehaald. Tal van VVD-prominenten hebben zich vrijdag in die sfeer uitgelaten. Minister Schippers van Volksgezondheid wil 'rare uitschieters' voorkomen in het plan dat onder de nieuwe VVD/PvdA-coalitie moet worden uitgevoerd en in 2014 ingaat.

Volgens VVD-Kamerlid Erik Ziengs lijken de lasten van de zorgpremie bij een deel van de bevolking 'disproportioneel' uit te pakken. Werknemers met een hoger salaris dan 70 duizend euro leveren 2.700 euro per jaar in. Terwijl lagere inkomens minder zorgpremie gaan betalen.

Voormalig VVD-leider Frits Bolkestein mengde zich vrijdag ook onder de criticasters. 'Het punt is niet alleen dat er genivelleerd wordt, het levert ook nog eens geen bezuiniging op. Het is pure nivellering', aldus een van de grondleggers van het eerste paarse kabinet. Volgens een peiling van Maurice de Hond heeft 56 procent van de VVD-kiezers spijt van zijn stem.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden