Rutte en Wilders botsen: 'Ons volk wordt vervangen'

Premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders zijn elkaar in de haren gevlogen over de stroom vluchtelingen. Tijdens de Algemene Beschouwingen liet Rutte zijn afkeuring blijken over de in zijn ogen 'verschrikkelijke termen' die Wilders telkens gebruikt over de stroom vluchtelingen, zoals asieltsunami en testosteronbommen.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilders drong er tijdens een interruptie nogmaals op aan om de grenzen te sluiten. Hij wees de premier erop dat hij in de peilingen nog maar 20 procent van de kiezers achter zich heeft staan. 'Met die steun mag u zulke belangrijke beslissingen, het vervangen van het Nederlandse volk, de asieltsunami die ons land overspoelt, niet nemen', aldus Wilders. De instroom van vluchtelingen bedraagt nu 700 mensen per dag, 5.000 per week, aldus Wilders.

Wilders vroeg Rutte om ontslag te nemen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. 'Laat de kiezer beslissen of u, met uw opengrenzenbeleid, gelijk heeft, of dat de PVV meer steun heeft.'

Rutte reageerde dat hij de politiek niet vier maanden vleugellam gaat leggen in een tijd van crisis. 'Ik zit hier om problemen op te lossen.' Het sluiten van de grenzen draagt volgens de premier niets bij aan de oplossing van het probleem, dat volgens hem zo complex is dat er nu eenmaal niet een simpele maatregel mogelijk is. Iedereen die dat wel denkt, bedrijft in zijn ogen 'illusiepolitiek'.

Maar, zei de premier, op een bepaald punt ben ik het met Wilders eens, over het 'asielshoppen'; dat hoewel asielzoekers door veilige landen reizen, ze toch naar welvarende landen als Duitsland en Nederland koersen om daar asiel aan te vragen.

Wilders verweet zijn opponenten in de Kamer en in het kabinet dat ze in een droomwereld leven. Rutte reageerde smalend op de beschuldigingen: 'Ik heb gehoord dat uw favoriete attractie de Droomvlucht is. U leeft in een droomwereld.'

Voordat Wilders met Rutte clashte, raakte hij al verwikkeld in een discussie met Kamervoorzitter Van Miltenburg. Hij wilde de premier direct tijdens zijn inleiding interrumperen, maar dat stond de Kamervoorzitter niet toe.

null Beeld anp
Beeld anp

Liveblog

Volg alles van de tweede dag van de Algemene Beschouwingen hier live.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden