Rutte en Timmermans steunen europarlementariër Van Baalen

Premier Mark Rutte neemt het op voor VVD-europarlementariër Hans van Baalen die deze week onder vuur kwam te liggen omdat hij van alle leden van het Europees Parlement het minst meedoet aan stemmingen. Rutte noemt hem een 'voortreffelijk parlementariër' die heel goed weet welke keuzes hij moet maken. Eerder zei Minister Timmermans, van Buitenlandse Zaken, hetzelfde.

Premier Mark Rutte (L) en Hans van Baalen, lijsttrekker voor het Europees Parlement, tijdens het Najaarscongres van de VVD. Beeld anp
Premier Mark Rutte (L) en Hans van Baalen, lijsttrekker voor het Europees Parlement, tijdens het Najaarscongres van de VVD.Beeld anp

Het is 'echt onzin' dat stemmen in het Europees Parlement het belangrijkste is voor een Europarlementariër. Dat zei minister-president Mark Rutte vandaag in een reactie op het bericht dat Van Baalen het minst meedoet aan stemmingen. Rutte stelde dat Van Baalen ook in Den Haag effectief zijn werk kan doen, zeker bij stemmingen in het Europees Parlement waarbij voorstellen met grote meerderheden worden aangenomen.

Van Baalen verdedigde zich deze week door te stellen dat het niet nodig is om altijd te stemmen. Met name op donderdagen moet hij bovendien op tijd uit Straatsburg vertrekken om 's avonds in Den Haag het bewindsliedenoverleg van de VVD bij te kunnen wonen.

Timmermans
Ook Timmermans neemt het op voor Van Baalen. 'Ja, een volksvertegenwoordiger wordt gekozen om te stemmen, maar ook om zijn fractie te beïnvloeden en te zorgen dat een stemming een bepaalde kant op gaat. En ik weet zeker dat Hans van Baalen in de liberale fractie een hoofdrol speelt en dat de liberale kiezer bij hem goed aan z'n trekken komt', zei Timmermans vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.

Hij noemde Van Baalen 'één van de meest prominente en zichtbare Nederlandse europarlementariërs. 'Dat is voor een volksvertegenwoordiger heel wat waard en dat telt voor mij persoonlijk veel zwaarder dan turven hoe vaak iemand bij de stemmingen is.'

Van Baalen versterkt volgens Timmermans met zijn afwezigheid bij de stemmingen in Straatsburg niet de kloof tussen de EU en de burger. 'Als er iemand bezig is de kloof te dichten door dicht bij de mensen te staan en veel in Nederland te zijn, dan is het Hans van Baalen.'

Van Baalen onderaan de lijst
Uit een woensdag gepubliceerd rapport van VoteWatch, een organisatie die het stemgedrag in de Europese instellingen analyseert, bleek dat Van Baalen onderaan de lijst eindigde.

VoteWatch keek naar de eindstemmingen in het EP. De organisatie toetste welke Europarlementariërs wel hadden getekend voor aanwezigheid, maar uiteindelijk niet stemden. Van Baalen was wel aanwezig bij 514 eindstemmingen, maar stemde in 38 procent van de stemmingen niet. De vorige voorzitter en de huidige voorzitter van het EU-parlement, Jerzy Buzek en Martin Schulz, gaan Van Baalen voor in de lijst, maar het is niet gebruikelijk dat de voorzitter stemt.

Vaak andere afspraken
'Ik zeg niet: ik moet altijd stemmen', stelt de VVD'er in een reactie. 'Dat is een keuze.' Van Baalen, lijsttrekker van de VVD voor de Europese verkiezingen in mei 2014, wijst erop dat hij met name donderdag in het EP andere afspraken heeft en bovendien op tijd moet vertrekken voor overleg in Den Haag.

'Ik wil mijn tijd zo effectief mogelijk gebruiken om de Nederlandse belangen te behartigen.' Als Van Baalen met Rutte overleg heeft en als er in het EP iets ter stemming komt dat met een grote meerderheid wordt afgewezen of wordt aangenomen, dan geeft de VVD'er de voorkeur aan niet stemmen. 'Ik ben maar 1 op de 766 Europarlementariërs.'

De meeste stemmingen in het EP vinden dinsdag en woensdag plaats.
Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag in een reactie op het bericht dat VVD-Europarlementariër Van Baalen van alle leden van het Europees Parlement het minst meedoet aan stemmingen. Rutte stelde dat Van Baalen ook in Den Haag effectief zijn werk kan doen, zeker bij stemmingen in het Europees Parlement waarbij voorstellen met grote meerderheden worden aangenomen.
Van Baalen verdedigde zich deze week door te stellen dat het niet nodig is om altijd te stemmen. Met name op donderdagen moet hij bovendien op tijd uit Straatsburg vertrekken om 's avonds in Den Haag het bewindsliedenoverleg van de VVD bij te kunnen wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden