Column

'Rutte en Samsom, hou op met elkaar de tent uit te vechten'

Een kabinet van VVD en PvdA is best mogelijk. Maar dan moeten Rutte en Samsom ophouden met ruziën en mierenneuken, meent Bert Wagendorp. 'Ik zou zeggen: de sloep van Jort, kratje bier mee, paar droge worsten en trossen los. Mark misschien íetsje minder grijnzen, Diederik wat dimmen met dat onvermijdelijke PvdA-chagrijn.'

Lijsttrekkers Diederik Samsom (PvdA) en Mark Rutte (VVD) dinsdag na afloop van het slotdebat van de NOS. Beeld null
Lijsttrekkers Diederik Samsom (PvdA) en Mark Rutte (VVD) dinsdag na afloop van het slotdebat van de NOS.

Verkenner Kamp is aan de slag gegaan en zal dit weekeinde gewoon doorwerken. Dat kan, zijn vrouw is toch op vakantie. Verkenner Kamp pakt stevig door. 'Linksom én rechtsom, gaat dat?', kopte de Volkskrant gisteren. Dat gaat natuurlijk niet. Wat niet wil zeggen dat een kabinet van VVD en PvdA onmogelijk is, zoals zwartkijkers beweren. Natuurlijk is dat wél mogelijk. Hollandse coalities gaan nooit linksom én rechtsom, ze manoeuvreren behoedzaam - tikkeltje naar links, tikkeltje naar rechts. 'Kloven' zijn in dit land slootjes waar je altijd overheen kunt springen.

Er was gisteren tussen Rutte en Samsom al overeenstemming bereikt over de formulering van de opdracht aan de informateur. 'Ten minste deze twee partijen', zei Rutte. 'Ten minste VVD en PvdA', zei Samsom. Dat bood alvast hoop.

Saboteren
Ik meende een andere Rutte te zien dan de Rutte uit de zomer van 2010. Die leek tijdens de Paarsplus-formatiepoging niet te kunnen wachten op mislukking. Nu zei hij rustig dat de verschillen groot zijn. Maar ik zag geen man die zich al had voorgenomen de boel te gaan saboteren.

Mark Rutte is een pragmatische VVD'er. Iemand die het twee jaar uithoudt met Wilders, die kan met iederéén door een deur. Daar kun je kritiek op hebben, maar het is ook een kwaliteit. Dus het gaat Mark ook heus wel lukken met PvdA'ers, eventueel aangevuld met wat CDA'ers of D66'ers.

Straks schuift Diederik Samsom Mariëtte Hamer naar voren als minister en is Rutte de eerste om blijmoedig te verklaren dat we daar onze vingers bij mogen aflikken.

Ingenieur
Diederik Samsom is een ingenieur. Hij heeft zichzelf de afgelopen tijd ideologisch wat opgedoft, maar een rationele ingenieur blijft hij: als je je doelen kunt bereiken door in rubberbootjes rond een walvisvaarder te raggen, dan doe je dat. En als je meent dat het effectiever kan vanuit de politiek, dan word je politicus. Ik bedoel: Samsom is óók pragmaticus.

Samsom en Rutte, las ik, kennen elkaar alleen van een kopje koffie. Ik zou zeggen: de sloep van Jort, kratje bier mee, paar droge worsten en trossen los. Mark misschien íetsje minder grijnzen, Diederik wat dimmen met dat onvermijdelijke PvdA-chagrijn. Pechtold en Buma mee op de voorplecht: gezellig varen en vrolijk toeteren bij elke brug.

Pessimisme
Haagse duiders en commentatoren ventileren sinds woensdag een zeker pessimisme. Gasten zijn minstens zo zwaar de mist ingegaan als de voetbalanalisten voor het EK, maar oreren na verkiezingsdag onbekommerd verder. Dat er eigenlijk niks is veranderd. Dat de 'veenbrand' onder het electoraat gewoon doorwoekert. Dat als PvdA en VVD samen een regering vormen, de 'flanken' weer zullen profiteren.

Types die na zes dagen regen de zon op de zevende dag somber begroeten met: 'Het gaat straks tóch weer regenen.' Alle oude clichépraatjes, verwijzingen naar Den Uyl en Paars 1992, alsof tijd en omstandigheden niet bestaan. Alsof politieke partijen én kiezers niets leren van hun ervaringen.

Mierenneuken
Ik heb de indruk en de hoop dat Rutte en Samsom zien dat ze weliswaar een krachtig mandaat hebben gekregen, maar ook een dringend verzoek van de kiezer: hou op met elkaar de tent uit te vechten, met dat Haagse gezever en mierenneuken en vergeet de drie cijfers achter de komma.

Wij, de kiezers, wij zijn het zo allemachtig zat.

Niet wéér maandenlange radiostiltes, eindeloze onderhandelingen en ideologische fijnslijperij. Samsom is 41, Rutte 45. Goed, Rutte I was een valse start; maak dan van Rutte II het begin van een nieuwe politieke tijd. Doe wat. Zet goede mensen op de juiste plek en bestuur dit mooie land.

Bert Wagendorp is columnist van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden