Rutte en Merkel spreken met Turkse premier over vluchtelingen

Premier Mark Rutte, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse premier Ahmet Davutoglu ontmoeten elkaar zondagavond in Brussel. In de Turkse ambassade bereiden ze samen de top voor waarop de Europese Unie en Turkije maandag zullen spreken over de vluchtelingenproblematiek.

Premier Rutte heeft een bespreking met Ahmet Davutoglu en Angela Merkel in aanloop naar de EU-Turkijetop. Beeld anp

Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse voorzitterschap van de EU zondag bevestigd. Rutte zit aan tafel omdat Nederland tijdelijk EU-voorzitter is.

De invulling van het actieplan dat de EU en Turkije hebben afgesproken om de migrantenstroom naar Griekenland te beperken komt ter sprake, evenals de visie van Turkije op het terugnemen van migranten die geen recht hebben op internationale bescherming.

Rutte had afgelopen week al contact met Merkel over de vluchtelingencrisis, maar ook met de premiers van Griekenland, Italië en Tsjechië. Daarnaast had hij gesprekken met EU-president Donald Tusk, die afgelopen week van Oostenrijk via een aantal landen langs de westelijke Balkanroute naar Turkije reisde.

Tusk zei daarna dat hij voor het eerst eensgezindheid in Europa begint te zien over een gezamenlijke bestrijding van de migratiecrisis. Het stoppen van het 'doorwuiven' van migranten in combinatie met een goede uitvoering van het actieplan kan de stroom vluchtelingen fors beperken, denkt Tusk, die de top van maandag voorzit.

De top in Brussel is een vervolg op de EU-Turkijetop die in november vorig jaar werd gehouden. De EU-lidstaten willen Ankara opnieuw vragen om meer migranten tegen te houden, in ruil voor onder meer geld en een soepelere visum-regeling voor Turken. De Europese Unie heeft Turkije drie miljard euro aangeboden om onder meer meer te doen om de vluchtelingen te laten afzien van de gevaarlijke reis naar Griekenland.

NAVO-oefening van start

Zondag werd bekend dat het vlaggenschip van de NAVO-missie die moet gaan helpen de stroom bootvluchtelingen op de Egeïsche Zee tegen te houden, opstoomt naar het Griekse eiland Lesbos. Het begin van de missie werd opgehouden door onenigheid over het gebied waar deze mag opereren, maar die geschillen lijken voor aanvang van de migratietop in Brussel eindelijk uit de wereld.

Griekenland en Turkije zijn het oneens over de precieze grens van hun respectieve wateren en luchtruim. Het opstellen van de opdracht voor de NAVO-missie vergde dan ook zorgvuldige afstemming tussen beide landen. De NAVO had eind februari al besloten tot de maritieme missie, die de Grieken en Turken moet gaan helpen bij het opsporen en onderscheppen van mensensmokkelaars en vluchtelingen.

Het afgelopen etmaal redden de Griekse kustwacht en de Europese grenswacht Frontex meer dan vierhonderd bootvluchtelingen van de Egeïsche Zee. De vaartuigen waarop ze van Turkije naar Griekenland wilden reizen waren gekapseisd of dreigden om te slaan.

25 vluchtelingen verdronken

25 vluchtelingen zijn zondag verdronken toen hun boot voor de Turkse kust bij Didim kapseisde. Vijftien anderen konden door de Turkse kustwacht uit de Egeïsche Zee worden gered. De nationaliteit van de vluchtelingen is niet bekendgemaakt. De boot met vluchtelingen was op weg naar Griekenland en vertrokken in Didim, een stadje tussen Izmir en Bodrum. De stranden in de buurt van Didim zijn een populair vertrekpunt voor vluchtelingen die de oversteek naar Europa willen maken, ondanks toezeggingen van Turkije om vluchtelingen te beletten naar Griekenland over te steken.

In 2015 hebben een miljoen vluchtelingen Europa bereikt vanuit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië. De meesten van hen kwamen via Turkije, dat grenst aan Syrië, Irak en Iran. Dit jaar zijn er tot nu toe 135.000 vluchtelingen in Europa aangekomen, van wie er 126.000 via Turkije gekomen zijn.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden