Nieuws

Rutte donderdag naar Berlijn voor eerste overleg met nieuwe bondskanselier

Premier Mark Rutte reist donderdag naar Berlijn voor het ‘inaugureel bezoek’ aan de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Rutte wordt daar met militaire egards ontvangen, meldt het kantoor van de kanselier.

Remco Andersen
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz Beeld Reuters
De Duitse bondskanselier Olaf ScholzBeeld Reuters

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft nog geen agendapunten bekendgemaakt. Een inaugureel bezoek is in eerste instantie bedoeld om kennis te maken, maar beide regeringsleiders – hernieuwd en nieuw – hebben meerdere complexe dossiers op hun bureaus waarvoor samenwerking en dialoog gewenst zijn.

De Russische dreiging met een invasie van Oekraïne wordt door velen gezien als de ernstigste Russisch-westerse crisis sinds de Koude Oorlog. In Brussel is de Europese Commissie van plan gas en kernenergie als ‘groen’ te labelen. Duitsland verzet zich daar fel tegen en sluit dit jaar zijn laatste drie kerncentrales, terwijl Nederland onderzoek wil doen naar twee nieuwe.

Rutte had een goede persoonlijke verstandhouding met Scholz’ voorganger Angela Merkel, die zestien jaar lang Duitsland leidde totdat ze vorige maand vertrok. De twee vonden elkaar in een pragmatische houding ten opzichte van Europese en internationale vraagstukken en werkten nauw samen in onder meer de eurocrisis (2010) en vluchtelingencrisis (2015).

Nieuwe coalitie

De nieuwe Duitse coalitie, die behalve uit Scholz’ sociaal-democratische SPD ook bestaat uit de Groenen en de liberale FDP, wil het land rigoureus veranderen. Duitsland moet in hoog tempo moderniseren en hervormen, op weg naar een klimaatneutrale samenleving en economie in 2045. Daartoe worden tientallen miljarden geïnvesteerd in onder meer zonne- en windenergie. Duitsland heeft de ambitie uitgesproken ook andere landen hiertoe aan te zetten.

Wat betreft buitenlands beleid heeft de nieuwe Duitse regering nog weinig concrete stappen gezet. Wel verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) dat Duitsland meer nadruk wil leggen op mensenrechten, rechtsstatelijkheid en dialoog. Dat roept de vraag op of de nieuwe regering een meer ideologische buitenlandpolitiek nastreeft dan het land voerde onder Merkel, die vooral pragmatische compromissen zocht.

Minder kwetsbaar

Bondskanselier Scholz benadrukt dat Europa moet streven naar meer ‘strategische soevereiniteit’. De EU moet volgens het Duitse coalitieakkoord ‘minder afhankelijk en minder kwetsbaar’ worden wat betreft haar energievoorziening, grondstoffen, gezondheidszorg en technologie. Met name de afhankelijkheid van China baart Duitsland zorgen. Het coalitieakkoord stelt ook dat de EU in staat moet zijn ‘zelfstandig in te grijpen’ bij internationale crises.

Nederland is binnen de EU eveneens pleitbezorger van grotere strategische autonomie. In november verklaarde toenmalig demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken nog dat Nederland ‘groot voorstander’ is van snel inzetbare militaire eenheden onder EU-vlag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden