Rutte: Dijsselbloem in 2015 waarschijnlijk kandidaat voor Eurogroep

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is 'hoogstwaarschijnlijk' volgend jaar opnieuw kandidaat voor het voorzitterschap van de Eurogroep. Dat zei premier Mark Rutte vannacht in Brussel. Dijsselbloem heeft nu al, tien maanden voor het verlopen van zijn termijn, concurrentie van zijn Spaanse collega Luis de Guindos. De Spanjaard is favoriet want hij heeft de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Foto anp

Vertrekkend EU-president Herman Van Rompuy zei gisteren na afloop van de Europese top dat de positie van Dijsselbloem nu niet ter discussie staat. Wel sprak hij over het feit dat de Spanjaard De Guindos de functie wil en daarin gesteund wordt door Merkel. De Spaanse minister van Financiën hoopt in juni volgend jaar de functie te kunnen bemachtigen, dan verloopt de termijn van 2,5 jaar van Dijsselbloem.

De EU is momenteel in de ban van een grote banencarrousel. Op de top in Brussel kozen de regeringsleiders gisteren een nieuwe EU-president en stelden een nieuwe EU-buitenlandchef aan. Binnen enkele weken wordt tevens bekend wie de nieuwe eurocommissarissen worden. Vanwege die grote wisseling van de wacht deden ook geruchten de ronde over de positie van Dijsselbloem. Van Rompuy stelde echter dat die momenteel niet ter discussie staat.

Spaans offensief
Het openlijke offensief van Spaanse minister van Financiën is daarom opmerkelijk. De Guindos is flink op weg om zijn doel te bereiken. Hij weet zich gesteund door de machtigste vrouw van Europa. Spanje aast al langer op het voorzitterschap van de Eurogroep. De ministers van Financiën van de eurolanden stemden begin 2013 voor Dijsselbloem, alleen De Guindos stemde tegen. Volgend jaar lijken zijn kansen gunstiger nu hij de steun heeft van Duitsland en een aantal andere landen.

In reactie op de lobby van De Guindos lanceerde premier Rutte Dijsselbloem vannacht als kandidaat. Hij hield expres een slag om de arm en noemde het 'heel goed denkbaar' dat Dijsselbloem volgend jaar een nieuwe gooi naar het voorzitterschap zal doen. Hij zei eveneens dat andere landen hun steun aan de Nederlander hadden toegezegd, mocht hij een poging wagen. Hij specificeerde niet welke landen voor Dijsselbloem zijn.

Rutte sloot tegelijkertijd niet uit dat zijn minister in de race is voor een post in de Europese Commissie. Nederland houdt nog geheim welk lijstje van namen het heeft ingeleverd bij de nieuwe Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Naast Dijsselbloem zou minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking een kans maken. Alle 28 EU-lidstaten hebben recht op één commissiepost. De nieuwe commissie treedt op 1 november aan.

Bondskanselier Angela Merkel steunt de kandidatuur van de Spanjaard Luis de Guindos als voorzitter van de eurogroep. Foto epa
Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.