Rutte: 'Boodschap Prinsjesdag zal u niet verbazen'

De economie trekt aan, toch is het zaak nuchter te blijven. Dat is volgens RTL Nieuws de boodschap van Prinsjesdag. RTL heeft de hand weten te leggen op het strategiedocument van het kabinet dat bewindspersonen uitlegt hoe ze volgende week moeten communiceren. Premier Rutte zei vrijdag dat de boodschap van Prinsjesdag niet geheel zal verschillen van die van eerdere jaren.

Premier Rutte in perscentrum Nieuwspoort.Beeld anp

Premier Rutte deed tijdens zijn wekelijkse persconferentie nauwelijks de moeite de schijn op te houden dat de inhoud van de begroting nog niet op straat ligt. 'Gelukkig is alles nog geheim, dus u zult volgende week heel veel nieuwe dingen zien', zei hij met een lach.

Hij nodigde zelfs Frits Wester van RTL uit om de boodschap van het kabinet voor het spreekgestoelte van perscentrum Nieuwspoort voor te lezen. Volgens Rutte is een dergelijk document nuttig voor zijn bewindslieden. De ministers zullen op Prinsjesdag voor allerlei camera's moeten reageren op de stukken. 'We zorgen er altijd voor dat we ons goed voorbereiden op al die optredens. Daarom zetten we nog even op een rij wat de centrale thema's zijn.'

De premier stelde dat de boodschap vergelijkbaar is met het verhaal van de afgelopen jaren: de economie trekt aan, maar Nederland is er nog niet. 'Die boodschap heeft u vaker gehoord, het zal u niet verbazen dat het verhaal dinsdag niet geheel anders zal zijn.'

Rutte gaf toe dat hij zich soms 'rot ergert' aan het lekken van Prinsjesdagstukken. 'Maar ik doe dit werk nu vijf jaar en het gaat elk jaar zo. Maar het is dit jaar wel heel heftig, dat is waar.' Het is moeilijk te voorkomen, zei hij. Volgens Rutte is niet gelekt door de Rijksvoorlichtingsdienst of door ministers. Veel mensen op ministeries en in de coalitie zijn betrokken bij de totstandkoming van de begroting. 'Het lukt u blijkbaar de zwakke plek te vinden', zei hij tegen de pers.

Hij verdedigde de procedure om Kamerleden al op de vrijdag voor Prinsjesdag de stukken te laten inzien zodat meteen de dagen na Prinsjesdag de Algemene Politieke Beschouwingen kunnen plaatsvinden. De Kamerleden klaagden de afgelopen dagen dat zij de stukken nog niet hadden terwijl de media er al wel uit citeerden.

Handvatten voor bewindslieden
Het document is volgens RTL geschreven door communicatiemedewerkers van de Rijksvoorlichtingsdienst. De strekking van de boodschap die het kabinet volgende week dinsdag presenteert is: 'Nederland is terug in de economische kopgroep van Europa. Maar we moeten nuchter blijven.'

Het herstel van de economie komt nog niet bij alle Nederlanders terecht, daarom heeft het kabinet nog meer werk te verzetten. Het kabinet waarschuwt ook dat onrust in het buitenland gevolgen hebben voor Nederland. 'We moeten ons in Nederland nu al voorbereiden op de komst van meer vluchtelingen.'

Het devies is 'koers houden', zoals het ook de afgelopen jaren was: 'De stap voor volgend jaar is dat werk, koopkracht en groei meer bij mensen terecht komt.'

Minister Dijsselbloem van Financiën met het koffertje met daarin de miljoenennota, Prinsjesdag 2014.Beeld anp

Kabinet heeft meer geld te besteden
RTL geeft ook een overzicht van de maatregelen die tot dusverre bekend zijn. De lastenverlaging van 5 miljard euro leidt ertoe dat 'werkenden meer krijgen te besteden'. Toch gaan gepensioneerden en mensen met een uitkering er niet op achteruit, hun koopkracht blijft gelijk.

Minister Hennis van Defensie krijgt volgend jaar eenmalig 345 miljoen extra en op structurele basis 60 miljoen voor militaire missies. Het kabinet trekt 210 miljoen uit voor verbetering van zorginstellingen. Minister Asscher van Sociale Zaken geeft 60 miljoen aan gemeenten om kinderopvang te stimuleren. Het vaderschapsverlof wordt verlengd van twee naar vijf dagen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel krijgt 539 miljoen euro om de asielinstroom in goede banen te leiden. Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking mag 110 miljoen euro besteden 'in de regio'.

Staatssecretaris Eric Wiebes past de vermogensrendementsheffing aan. De belastingvrije voet gaat omhoog naar 25.000 euro en er komt een progressieve vermogensbelasting, oplopend bij een hoger vermogen. Het kabinet trekt 1,3 miljard euro uit om tot een loonakkoord te komen met de publieke sector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden