Nieuwsquarantaineplicht

Rutte blijft bij quarantaineplicht, en heeft niet te veel begrip voor mensen die de isolatie schenden

Minister-president Rutte is onverminderd overtuigd van het nut van een quarantaineplicht voor mensen die in nauw contact zijn geweest met een coronapatiënt. Het verzet daartegen in de Tweede Kamer veegt het plan niet zomaar van de baan, benadrukte hij vrijdag. ‘Ik vind het niet zo raar om te zeggen dat thuisblijven een plicht is.’

Premier Mark Rutte na afloop van de persconferentie vorige week.Beeld ANP

Eerder deze week kondigde minister De Jonge van Volksgezondheid de invoering van een quarantaineplicht aan voor mensen die in bron- en contactonderzoek naar voren komen als een risico voor de verdere verspreiding van het virus. Uit de ervaringen van de gezondheidsdiensten (GGD's) blijkt dat nauwe contacten daadwerkelijk in veel gevallen besmet zijn. Maar diezelfde GGD's merken dat velen zich niet houden aan het verzoek om twee weken thuisisolatie in acht te nemen. Daarom wil De Jonge in het uiterste geval kunnen optreden met sancties. 

Omdat een Kamermeerderheid niet enthousiast bleek, stelde de bewindsman het plan deze week uit. Hij vraagt nu eerst advies van het Outbreak Management Team (OMT). Premier Rutte kent echter geen twijfel, maakt hij vrijdag duidelijk. We zitten echt met een probleem jongens. De aantallen lopen op. Het gaat niet goed. Het laatste wat we willen is een nieuwe lockdown. Ik zou echt willen waarschuwen voor al te veel begrip voor mensen die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen... Soms zitten ze op het strand terwijl ze thuis hadden moeten zitten. Ik vind het verstandig om dat verplicht te maken.’

Opnieuw sprak Rutte zijn grote zorgen uit over de opmars van het virus. En hij deed een nieuwe oproep aan het land om de gedragsregels weer in acht te gaan nemen. ‘Vooral in de grote steden gaat het in een te hoog tempo niet de goede kant op. Niemand wil een tweede lockdown. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Van het kabinet, maar ook van de samenleving als geheel. We moeten de discipline handhaven. Anders dreigen we de winst van de afgelopen maanden te verspelen.’

Tumultueuze week

Ruttes oproep kwam vrijdag aan het eind van een tumulteuze politieke zomerweek, waarin het kabinet het aantal besmettingen nog steeds dagelijks met verontrustende sprongen zag stijgen en de oppositie in de Tweede Kamer voor het eerst zonder enige terughoudendheid op oorlogspad bleek in het recenseren van de strategie. De economische cijfers over het tweede kwartaal vielen vrijdag in internationaal opzicht nog relatief mee, maar zullen het kabinet er toch niet geruster op maken, met de herfst voor de boeg. De verkiezingsnederlaag van de Britse premier Winston Churchill in juli 1945 leert Rutte dat grote populariteit in crisistijd ook weer snel kan vervliegen.  

In de coalitie wordt intussen nog nagemopperd over het debat van woensdag, waarin het kabinet door veel fracties de schuld voor de opleving van het virus onomwonden in de schoenen kreeg geschoven. Dat de GGD's begin augustus niet klaar bleken om de besmettingsgolf in Amsterdam en Rotterdam op te vangen, zal CDA-minister De Jonge nog lang worden nagedragen als het nu niet alsnog snel onder controle komt. Maar in en rond het kabinet wordt er ook op gewezen dat de opgeleefde politieke polarisatie niet bijdraagt aan de bestrijding van het virus: geen van de oppositiepartijen greep de gelegenheid om ook hun eigen kiezers aan te spreken op het grootschalig zondigen tegen de corona-basisregels, waarover de GGD's en de Veiligheidsregio's nu al wekenlang klagen. 

Het kabinet hoopt dat het helpt dat twee belangrijke gezichten in het crisisteam – intensivist Diederik Gommers en Ernst Kuipers van de ziekenhuizen – deze week uiteindelijk ook groot alarm sloegen, nadat ze de situatie eerder deze zomer juist relativeerden wegens het nog altijd relatief geringe aantal ziekenhuisopnames.  

De Jonge: ‘GGD waarschuwde onvoldoende voor onderbezetting’
Volgens minister De Jonge heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond niet duidelijk genoeg gewaarschuwd over problemen met het bron- en contactonderzoek dat de verspreiding van corona moet tegengaan.

Coronateststraat Schiphol: reizigers uit risicogebieden staan nog niet te dringen
Donderdag was op Schiphol de eerste testdag voor teruggekeerde reizigers uit risicogebieden. Het merendeel bleek de luchthaven zonder test te hebben verlaten.

Veiligheidsregio’s hebben grote twijfels bij uitvoerbaarheid quarantaineplicht
Veiligheidsregio’s onderschrijven de noodzaak van de quarantaineplicht, maar vragen zich sterk af of ze genoeg middelen hebben om deze maatregel te kunnen handhaven. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

‘Als mensen de maatregelen niet opvolgen, heeft het uiteindelijk allemaal geen zin’
Met een voor de GGD ongekend felle boodschap probeerde de gezondheidsdienst vorige week Nederlanders wakker te schudden. Anja Schreijer, hoofd algemene infectieziekten van de GGD Amsterdam: ‘We hebben er misschien te veel vertrouwen in gehad dat mensen zich aan de regels zouden houden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden