Rutte blijft bij prognose 58.000 asielzoekers in 2016, 'maar dat is nog te veel'

Minister-president Rutte blijft bij zijn verwachting dat er dit jaar niet meer dan 58.000 asielzoekers naar Nederland komen. De uitgelekte ambtelijke prognose dat het er meer dan 93.000 worden, houdt in zijn ogen onvoldoende rekening met de 'vele maatregelen die we nemen  om de stroom in te dammen'. Rutte benadrukt dat 'ook het getal van 58.000 nog steeds te hoog is'.

Premier Rutte.Beeld anp

Dit zei de minister-president dinsdag in het Vragenuur in de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van het D66-Kamerlid Sjoerdsma. Hij en andere Kamerleden vinden dat het kabinet voor maatschappelijke en bestuurlijke verwarring zorgt nu er twee instroomcijfers circuleren: het kabinet rekent officieel op maximaal 58.000 mensen, terwijl opvangorganisatie COA uitgaat van 93.000, evenals de betrokken provincies en gemeenten. Dat laatste bleek maandag uit berichtgeving van NRC Handelsblad en Reporter.

Sjoerdsma: 'Nederlanders vrezen dat het kabinet geen greep op de zaak heeft. Het gaat nu weer over een premier die goochelt met cijfers. Nederland staat voor een heel grote uitdaging. Wat je om te beginnen in elk geval moet doen is eerlijk zijn over de feiten.' Rutte herhaalde dinsdag wat hij eerder deze maand al zei in de Kamer: 'We gaan uit van 58.000. Bij ongewijzigd beleid zou dat getal aanzienlijk hoger zijn. Maar we nemen heel veel maatregelen: in samenwerking met Turkije, de NAVO-missie in de Egeïsche zee, hoe we alles wat nu op de Balkan gebeurt in een Europees kader proberen in te passen - het is allemaal nodig om de stroom in te dammen.

'Zou je niks doen, dan kom je uit op ruim 93.000. Voor het kabinet is dat niet aanvaardbaar. Dat zou een ontwrichting betekenen van de hele uitvoering. En ik schat in dat het maatschappelijk en politiek onaanvaardbaar is (....) De optelsom van de maatregelen die we nemen, moet ervoor zorgen dat de stroom vluchtelingen onder controle komt.' Rutte hoopt op de Europese top aanstaande maandag nieuwe internationale afspraken te kunnen maken om meer controle te krijgen op de migratie. Hij hoopt 'in de komende tijd belangrijke afspraken te kunnen maken' over de verdeling van de asielzoekers over de Europese landen.

Op lange termijn niet houdbaar

De premier wees erop dat de stroom richting West-Europa via de Balkanroute nu al praktisch tot nul is teruggebracht door de strenge grensbewaking die de Balkanlanden in ere hebben hersteld. Daardoor lopen tienduizenden mensen nu in erbarmelijke omstandigheden vast in Griekenland. 'Het gebeurt nu op een manier die natuurlijk humanitair niet zo kan', aldus Rutte. 'En op de langere termijn zal het niet houdbaar blijken. Daarom moeten we ervoor zorgen dat wat daar nu gebeurt meer op een Europese leest wordt geschoeid.'

Vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens, in het dorpje Idomeni.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden