Rutte bewerkt top VVD voor Paars-plus

Den Haag VVD-leider Mark Rutte heeft zaterdag in Soest zijn ongeruste achterban bijgepraat over de vorderingen met een Paars-pluskabinet...

Het hoofdbestuur en de Kamercentrales van de partij, intern HBKC genoemd, waren bijeen om te spreken over de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar op 2 maart en de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer die daarmee samenhangt.

‘Rutte heeft een toelichting gegeven en een indruk hoe een en ander verloopt’, zegt een woordvoerder, die niet inhoudelijk op het gesprek wil ingaan. ‘De stemming was opperbest en rond het proces heerst grote ontspanning’, zegt Mark Verheijen, eerste vicevoorzitter van het hoofdbestuur. Ook hij zegt verder niets, omdat het om een besloten bijeenkomst ging.

Volgens Henry Meijdam, voorzitter van de Kamercentrales van de VVD, moeten de liberalen alleen in Paars-plus gaan zitten als dat ‘verdedigbaar is naar de achterban’. Veel VVD-kiezers zijn huiverig voor een mogelijke coalitie van de liberalen met de drie linkse partijen PvdA, D66 en GroenLinks. Mocht er een akkoord komen, dan moet de kiezer nog steeds weten waarom hij VVD heeft gestemd, zei Meijdam zaterdag in het TROS-radioprogramma Kamerbreed.

Hij vindt dat Paars-plus het zich niet kan veroorloven op te veel terreinen geen bindende afspraken te maken. Te veel zogenoemde ‘vrije kwesties’ is ‘de bijl aan de wortel van het kabinet’. De informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) pleitten er eerder voor dat de vier partijen van Paars-plus een compact regeerakkoord moeten maken waarin niet alles geregeld is. Dat bevordert een eigen rol van de Tweede Kamer tegenover het kabinet.

Volgens Meijdam is dat verdedigbaar in een hoogconjunctuur, maar daarvan is nu geen sprake. ‘Nu moet je op hoofdpunten weten wat je van een kabinet kunt verwachten.’ Vrijdag waarschuwde voormalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) in de Volkskrant al voor te veel macht voor de Tweede Kamer.

In Kamerbreed zei voormalig lijsttrekker van GroenLinks Ina Brouwer over Paars-plus dat dit ‘een goede kans van slagen’ heeft. ‘Ik ben voorzichtig, maar heb het gevoel dat er een doorbraak kan komen.’

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond zakte de VVD zondag van 31 naar 23 zetels. De PvdA zou nu op 27 zetels komen bij verkiezingen, GroenLinks op 12 en D66 op 11. Dat zijn 73 zetels voor Paars-plus, tegenover 81 daadwerkelijk in de Kamer. De PVV is in de peiling van De Hond gestegen naar 35 zetels. Bij de verkiezingen van 9 juni haalde de partij van Geert Wilders 24 zetels.

De formatie gaat vanochtend verder. Langzamerhand ligt zoveel informatie op tafel, zeggen betrokkenen, dat naar verwachting midden deze week het moment aanbreekt van ‘go or no go’. Als Paars-plus mislukt, heeft Rutte bedongen, schuift de PvdA aan bij gesprekken tussen VVD en CDA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden