Rutte belt Renzi over wangedrag Feyenoord-fans

Premier Mark Rutte heeft vanavond zijn Italiaanse collega Matteo Renzi gebeld over de rellen en vernielingen door Feyenoord-supporters deze week in Rome. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat vandaag laten weten.

Volgens de RVD noemde Rutte in het telefoongesprek met Renzi 'het wangedrag en de vernielingen verschrikkelijk'. Beeld epa
Volgens de RVD noemde Rutte in het telefoongesprek met Renzi 'het wangedrag en de vernielingen verschrikkelijk'.Beeld epa

Volgens de RVD noemde Rutte in het telefoongesprek met Renzi 'het wangedrag en de vernielingen verschrikkelijk'. Hij heeft de Italiaanse premier laten weten dat hij zich schaamt voor de Nederlanders die zich in Rome hebben misdragen.

Eerder op de dag belde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken al met zijn Italiaanse ambtgenoot over de supportersrellen. 'Nederlandse en Italiaanse autoriteiten werken nauw samen aan het aanpakken van de daders en het voorkomen van dergelijke excessen in de toekomst', aldus de RVD.

Feyenoord in Rome

Voor Feyenoord-hooligans herleven in Rome oude tijden. Ook supporters met een stadionverbod zijn er. Waarom escaleerde het zo? 'Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.' Lees hier een reconstructie.

Lees hier een rondvraag over de kwestie: 'Als supporter baal ik als een stekker. Feyenoord speelde heel goed maar ik krijg nu alleen maar telefoontjes met de vraag of ik in de cel zit.

null Beeld afp
Beeld afp

Nog eens zes Feyenoordfans veroordeeld

In Rome zijn vandaag opnieuw zes Nederlandse supporters voorgeleid voor de vernielingen die ze in de nacht van donderdag op vrijdag hebben aangericht. Volgens justitie vernielden drie Feyenoord-supporters verkeersborden rondom het Sint Pietersplein en drie anderen werden opgepakt omdat ze in het centrum een auto vernielden.

De zes zijn zaterdagochtend via snelrecht veroordeeld. Twee van de drie supporters die rond het Sint-Pietersplein verkeersborden vernielden, kregen zes maanden gevangenisstraf, de derde kreeg vier maanden. Al deze straffen werden direct omgezet in geldboetes van 45.000 euro (voor zes maanden cel) en 35.000 euro (voor vier maanden cel). Twee van de drie zijn 26 jaar oud, de derde is 24 jaar. De straffen van de andere drie zijn nog niet bekendgemaakt. In totaal zijn nu 25 Nederlanders veroordeeld voor de rellen.

De zes supporters die donderdag werden gearresteerd bij de Spaanse Trappen worden maandag voorgeleid voor de zittingsrechter. De officier van justitie laat weten dat de zes voorlopig alleen terecht staan voor het plegen van verzet en het verwonden van agenten. Of de Nederlanders ook vervolgd zullen worden voor het vernielen van monumenten, moet nog blijken uit onderzoek. De officier van justitie acht de kans groot dat de Feyenoordfans in Nederland zullen worden berecht.

Voetbalvandalen Rome nu al berecht: hoe kan dat?

De rechter in Rome deelde fikse straffen uit aan de Feyenoord-relschoppers. Lees hier hoe dat zit.

'Het is mooi dat Rotterdam nu alle steun belooft bij de opsporing van de daders, maar de vraag hoe zij überhaupt in Rome konden komen, moet ook nog worden beantwoord', aldus het hoofdredactioneel commentaar van de Volkskrant.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden