Rutte belooft homorechten aan te kaarten in Sotsji

Op nadrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer beloofde premier Rutte vandaag om tijdens zijn bezoek aan de Olympische Winterspelen in Sotsji de homorechten te bespreken. De premier zal de boodschap ook aan Poetin overbrengen, als de agenda van de Russiche president dat toelaat.

Premier Mark Rutte. Beeld anp

De premier was naar het vragenuurtje in de Kamer geroepen om uitleg te geven over de zware delegatie die Nederland naar Sotsji stuurt. Het kabinet stuurt koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en minister Schippers van Sport naar Rusland. Nederland loopt daarmee uit de pas bij zijn bondgenoten, meent D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Landen als Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten sturen hun staatshoofden niet naar Sotsji. Verschillende oppositiepartijen menen dat het niet gepast is om zo'n hooggeplaatste delegatie naar een land te sturen dat het propageren van homoseksualiteit bij wet verbiedt.

Sjoerdsma wilde weten of Rutte na alle kritiek van de afgelopen dagen bereid was de delegatie aan te passen. 'Nee', was daarop het antwoord van Rutte. Hij verwees naar het besluit in de ministerraad van vrijdag en zei dat de Nederlandse delegatie vergelijkbaar is met die van de vorige Winterspelen.

Delegatie uitbreiden
Verschillende Kamerleden vroegen daarna of Rutte bereid is zich tijdens het bezoek in te spannen voor de rechten van homoseksuelen, door te praten met lokale minderhedenorganisaties, door het onderwerp aan te kaarten bij president Poetin en door de Nederlandse delegatie uit te breiden met vertegenwoordigers van homo-organisaties.

Rutte beloofde de kwestie tijdens de Spelen aan de orde te stellen en meldde dat er al afspraken zijn gemaakt met Russische organisaties. Hij kon echter niet beloven of de agenda van Poetin het toelaat de homorechten te bespreken. 'It takes two to tango', zei Rutte hierover.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes stelde voor om de Nederlandse delegatie uit te breiden, bijvoorbeeld met iemand van homorechtenorganisatie COC. Rutte noemde de suggestie 'interessant', maar hij merkte wel op dat de het aantal plekken in de delegatie beperkt is en het IOC daarover beslist. Hij zal naar de mogelijkheden informeren, maar zei geen hoop te willen geven.

Greenpeace
Desgevraagd ontkende Rutte dat hij of een andere vertegenwoordiger van Nederland tijdens gesprekken met de Russen de vrijlating van twee Nederlandse Greenpeace-activisten heeft gekoppeld aan de samenstelling van de Nederlandse delegatie. NRC Handelsblad meldde gisteren dat de detentie van Greenpeace-activisten in Rusland voor het kabinet een rol heeft gespeeld bij de samenstelling van de Olympische delegatie.

Na het vragenuur liet Rutte aan de toegestroomde journalisten weten dat hij 'geen roze stropdas gaat dragen' in Sotsji, een gebaar dat hem in een column was aangeraden. Rutte herhaalde dat Nederland het mensenrechtenbeleid in Rusland in de afgelopen jaren uitvoerig aan de orde heeft gesteld en daarmee zal doorgaan.

 
Ik ga geen roze stropdas dragen in Sotsji
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden