Update

Rutte: Asscher gaf geen stemadvies na uitspraken Wilders

De PvdA-ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Asscher (Sociale Zaken) hebben zich vanochtend gemengd in de discussie over de uitlatingen van PVV-leider Wilders. Volgens Timmermans zijn de uitspraken 'verwerpelijk' en Asscher vond het 'schandalig'. Volgens premier Rutte heeft Asscher echter geen stemadvies gegeven.

Redactie
Wilders op campagne in Den Haag, eerder deze week. Beeld anp
Wilders op campagne in Den Haag, eerder deze week.Beeld anp

Vicepremier Lodewijk Asscher zei tegenover de Persdienst dat de bewoners van Den Haag de 'onacceptabele' uitspraken van Wilders moeten meenemen in hun stem. De PvdA-bewindsman vindt de uitspraak over 'minder Marokkanen' 'schandalig', omdat Wilders daarmee 'willens en wetens mensen wegzet'. Hij voegt eraan toe: 'Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken. Ik denk dat dat de meest effectieve reactie is.' Asscher is als minister ook verantwoordelijk voor integratie.

Wilders vatte de uitlatingen van Asscher op als een stemadvies aan Hagenaren om niet op de PVV te stemmen, en vroeg Rutte om opheldering. Hij wilde weten of Asscher namens het hele kabinet heeft gesproken en of Rutte zo'n stemadvies niet ongepast vindt in campagnetijd. Volgens Rutte heeft Asscher geen oproep gedaan om niet op de PVV te stemmen. Asscher heeft letterlijk gezegd: 'Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken', schreef Rutte in antwoord op de schriftelijke vragen Wilders.

In zijn persconferentie na de ministerraad herhaalde Rutte zijn eerdere antwoorden dat Asscher geen stemadvies gaf. Volgens Rutte betrof de opmerking van Asscher geen stemadvies, maar een feitelijke constatering. 'Mensen in Den Haag kúnnen komende woensdag een andere keuze maken. Dat lijkt me een statement of fact.' Hij zei verder dat je wat hem betreft als politicus je ogen niet moet sluiten voor problemen binnen bepaalde groepen, maar dat het geen zin heeft die groep dan over één kam te scheren. Hij zei de emotie die de uitspraken van Wilders losmaken goed te begrijpen. Over de opmerkingen van minister Timmermans zei Rutte alleen dat 'iedereen zijn eigen woorden kiest'.

Asscher wees er na de ministerraad op dat mensen die hier hun best doen en belasting betalen, niet uit een stad verjaagd mogen worden omdat ze lid van van een groep. Aangifte is echter niet nodig, zei hij verder: woensdag kan iedereen die het er niet mee eens is dat laten merken. Dat is een effectief middel, vindt Asscher.

Ministers Asscher (midden) en Dijsselbloem (tweede van rechts) luisteren met premier Rutte (rechts) naar Geert Wilders tijdens het debat over het begrotingsakkoord in oktober vorig jaar. Beeld anp
Ministers Asscher (midden) en Dijsselbloem (tweede van rechts) luisteren met premier Rutte (rechts) naar Geert Wilders tijdens het debat over het begrotingsakkoord in oktober vorig jaar.Beeld anp

Timmermans
Volgens Timmermans bevindt Wilders zich 'compleet buiten de werkelijkheid' van Nederland. 'Marokkaanse Nederlanders horen bij Nederland, blijven in Nederland, dragen bij aan de opbouw van de Nederlandse samenleving. Marokkaanse Nederlanders hebben ook problemen in de samenleving, die problemen moet je oplossen. Door te roepen dat mensen maar weg moeten, wat een compleet irrealistische voorstelling van zaken is, zet je mensen tegen elkaar op. Waar Nederland behoefte aan heeft, is dat we samen de schouders eronder zetten, niet dat we bevolkingsgroepen tegen elkaar op gaan zetten', zei Timmermans voorafgaande aan de ministerraad.

Volgens hem geniet Wilders 'van het feest dat hij mensen op hun ziel kan trappen en dat mensen vervolgens daarop reageren'. Daarom verwacht Timmermans niet dat de PVV-leider zijn uitlatingen terugneemt. Wilders zei woensdag op een verkiezingscampagne dat Den Haag een stad 'met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' moet worden.

Wilders: Timmermans is 'zieke minister'
Geert Wilders noemde Frans Timmermans in een reactie weer 'een zieke minister'. 'Als Timmermans zegt dat ik ervan geniet, dan is hij niet goed bij zijn hoofd. Dan is het een zieke minister, want niemand geniet ervan om met Adolf Hitler te worden vergeleken. Dat is ongepast. Daar beledigt hij niet alleen mij mee, maar ook mijn hele fractie en al mijn kiezers', zei Wilders.

Eerder haalde Fouad Sidali, lid van het landelijk partijbestuur van de PvdA, uit naar Wilders. Hij schreef gisteren in een tweet: 'Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten'. Maar vandaag nam hij zijn woorden terug. Toen twitterde hij: 'De vergelijking die ik maakte is ongepast en had ik niet mogen maken. Men moet wel beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders oproepen.'

De PVV-voorman reageerde tevreden, maar gooide ook weer olie op het vuur met een tweet: 'Sidali teruggefloten door Spekman, neemt woorden terug. Verstandig. Vertrek naar Marokko zou nog verstandiger zijn.' Daarop volgde weer een tweet van PvdA-leider Diederik Samsom. 'Sidali neemt terecht emotionele uitspraak over Wilders terug. Wilders houdt vast aan zijn haatdragende uitspraak over Marokkanen. Zegt alles', aldus Samsom.

Racist
Mohammed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen mengde zich ook in de discussie. 'Niemand wilde het geloven, maar nu is het wel duidelijk geworden: Geert Wilders is een racist.'

'Eerst zei Wilders nog dat hij alleen kritiek had op de islam en niet op moslims. Velen trapten daarin, maar hij heeft nu zijn ware aard laten zien. Wie dat niet wil zien, is dom of heeft een eigen agenda tegen moslims in het algemeen en Marokkanen in het bijzonder', aldus Rabbae. Of zijn organisatie aangifte gaat doen tegen Wilders, kon hij nog niet zeggen.

De PVV doet woensdag alleen in Den Haag en Almere mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

PVV-leider Wilders begin deze maand in de Tweede Kamer. Beeld anp
PVV-leider Wilders begin deze maand in de Tweede Kamer.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden