Rutte: Alles is goed gegaan bij benoeming Donner

Premier Mark Rutte wil van geen kritiek weten op de gang van zaken rond de benoeming van Piet Hein Donner tot vicevoorzitter van de Raad van State. 'Alles is goed gegaan', zei Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie.

Mark Rutte eerder deze week op bezoek in Afghanistan. Beeld anp

Er was volgens Rutte geen sprake van achterkamertjespolitiek. Alles is volledig transparant verlopen, zei de minister-president. De procedure heeft niet langer geduurd dan nodig was, en was prima, aldus Rutte.

Naar eigen zeggen hoorde Rutte 'tweede helft november' dat Donner 'mogelijk zou gaan solliciteren. Rutte ziet dan ook geen aanleiding om de procedure aan te passen.

Rutte zei geen lijstjes te hebben gezien van kandidaten. Alleen minister van Veiligheid van Justitie Ivo Opstelten heeft die lijstjes gezien, volgens Rutte. 'Hij heeft toen beslist met wie er gesprekken gevoerd zouden worden, en heeft vervolgens die gesprekken gevoerd.' Er zijn 'absoluut geen afspraken gemaakt.'

Niet ouder dan zeventig

Volgens Rutte werd de sollicitatieprocedure onder de vleugels van Opstelten gebracht, omdat hij in het kabinet degene was die gezien zijn leeftijd (Opstelten is 68) daar het meest voor in aanmerking kwam. De wet schrijft voor dat een vicevoorzitter van de Raad van State niet ouder dan 70 mag zijn. Aangezien Opstelten dus toch niet de functie zou kunnen bekleden (de benoeming is voor zeven jaar), was hij geschikt de sollicitatieprocedure te leiden. Zo konden de andere ministers uit het kabinet wel hun interesse kenbaar maken.

Rutte noemde Donner een goede kandidaat en een van de weinige mensen in Nederland die in aanmerking komen voor de functie. Hij heeft veel juridische en bestuurlijke ervaring, vindt de minister-president, en het is dan ook jammer dat hij het kabinet verlaat.

Over andere kandidaten die gesolliciteerd hebben, bijvoorbeeld Alexander Rinnooy Kan, wilde Rutte niets zeggen. 'Dat staat mijn positie niet toe, ik praat alleen over de man die het wel geworden is.' Ook over Cohen, die zelf toegaf gepolst te zijn, liet Rutte niets los.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden