RUTTE-666 als kenteken

IKBENBAAS op je kentekenplaat, het lijkt de VVD een goed plan.

Sheila Sitalsing
In de Verenigde Staten mogen mensen zelf een cijfer-lettercombinatie te kiezen. Beeld
In de Verenigde Staten mogen mensen zelf een cijfer-lettercombinatie te kiezen.Beeld

Een verkiezingsprogramma dat wil meetellen, bevat een ruime hoeveelheid spiegeltjes, kraaltjes en pepernoten voor de mensen in het land. Niet te duur, niet te ingewikkeld, gewoon gezellige flauwekulsymboliek bij wijze van klantenbinding. Bij autopartij VVD, club van Hummer, achtbaansasfalt en 130 kilometer per uur, is de nieuwe pepernoot het persoonlijke kenteken.

Het voornemen tot invoering van een persoonlijk kenteken is opgenomen in een nogal kinderlijke passage in het nogal kinderlijk getoonzette programma: 'We zijn vaak trots op onze auto. We hebben er flink voor moeten sparen en zijn er erg zuinig op, niet in de laatste plaats omdat autorijden en het bezit van een auto in Nederland duur is. (Hierop volgt het gebruikelijke pleidooi voor lagere belastingen op alle fronten, inclusief de wegenbelasting, red.) Om de auto persoonlijker te maken, willen wij bovendien dat het mogelijk wordt om een persoonlijk kenteken aan te vragen.'

Lekker IKBENBAAS hangen aan de auto. Of KALM AAN. Of RUTTE-666. Hilarisch, toch?

In België, waar het kenteken geen onvervreemdbaar onderdeel van de auto is, maar van de persoon, is het al enige tijd mogelijk om desgewenst zelf een cijfer-lettercombinatie te kiezen. Die mag uit maximaal negen tekens bestaan waaronder minimaal één cijfer. De 2.000 euro die dat kost, levert de Belgische staat jaarlijks een paar miljoen euro op. In Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Canada, waar niet eigenlijk, mag het uiteraard al veel langer.

Het is een verdienmodel dat ongekende mogelijkheden biedt, want in golfstaten waar het geld door de straten stroomt, terwijl hoog op de bouwsteigers de immigranten slavenarbeid verrichten, worden de meest begeerde kentekenplaten bij opbod verkocht. Daar worden bedragen met vijf en zes nullen neergeteld voor combinaties als #1, #2 et cetera.

Ook elders worden die dingen geveild. Uiteraard heeft Roman Abramovitsj er eentje: hij kocht tien jaar geleden al in het Verenigd Koninkrijk de plaat VIP 1 voor 335 duizend euro.

Als het hier ooit al zover komt, zal een en ander wel kapot worden geamendeerd in de Tweede Kamer en worden omkleed met zoveel ge- en verboden (geen LUL, geen KUT, geen PAKEMEDANALSJEKAN) dat er niks meer aan is. Wel te koop straks: DIKKE IK #1.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden