Ruth Peetoom nieuwe voorzitter CDA

De Utrechtse predikante Ruth Peetoom wordt de nieuwe partijvoorzitter van het CDA. Peetoom kreeg vandaag tijdens het Voorjaarscongres 60,9 procent van de stemmen. Haar tegenstrever burgemeester Sjaak van der Tak van Westland had de voorkeur van 39,1 procent van de leden.

Ruth Peetoom vandaag op het congres.Beeld anp

In aantallen kreeg Van der Tak 5515 stemmen en Peetoom 8545 stemmen van de CDA'ers.

De strijd om het voorzitterschap ging tussen Peetoom en Sjaak van der Tak, de twee van de oorspronkelijk zes kandidaten die vandaag nog in de race waren. Peetoom was vooraf de favoriet. In de eerste ronde van de strijd haalde zij 45,6 procent van de stemmen, Van der Tak 33,3 procent.

De christendemocraten zijn sinds de verkiezingsnederlagen de afgelopen tijd druk bezig met partijvernieuwing. Het is ook voor het eerst dat er onder de leden open verkiezingen zijn gehouden voor het partijvoorzitterschap. Ieder lid kon zich kandidaat stellen als hij of zij minimaal één jaar lid was van het CDA, de steun had van een bepaald aantal leden of afdelingen, netjes contributie betaalt en een verklaring van goed gedrag kon overleggen.

Gematigd
Peetoom staat een gematigde koers voor, terug naar het politieke midden. 'Ze is gepokt en gemazeld in de politiek, is vrij jong, behoort tot de linkervleugel van het CDA en stemde tegen de samenwerking met de PVV', zegt politiek verslaggever van de Volkskrant Jan Hoedeman op. Peetoom was vicevoorzitter van de commissie-Frissen, die vorig jaar de historisch grote nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen onderzocht en met een harde analyse kwam. 'Ze heeft in haar genen zitten wat er fout zit bij de partij', aldus Hoedeman.

Zes CDA'ers hadden zich kandidaat gesteld voor het partijvoorzitterschap. Naast Peetoom en Van der Tak, wilden Martijn Vroom, Ton Roerig, Jan de Visser en Ronald Zoutendijk een gooi doen naar het voorzitterschap. Het CDA had sinds de verloren Tweede Kamerverkiezingen van juni geen vaste voorzitter.

Het zal geen luizenbaantje worden. Vier verkiezingen achtereen leden de christendemocraten niet mis te verstane nederlagen. En in de peilingen is de weg omhoog nog lang niet ingeslagen. De nieuwe voorzitter moet nogal wat kunnen, om de partij weer op de rit te helpen. 'Schaap met zes of zeven poten. Moet machtscultuur in partij veranderen, morrende achterban geruststellen, partijbestuur vervangen, nieuwe koers uitstippelen en tegelijk relatie met bewindsliedenploeg werkbaar houden, werken aan een geheel nieuwe verkiezingslijst en ondertussen de huidige fractie niet te veel demotiveren, plus een geschikte politiek leider selecteren. Moet bij ontstentenis van die laatste voorlopig ook een prominent gezicht naar buiten zijn', zegt Volkskrant-verslaggever Ron Meerhof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden