Rutger Pontzen

1. Yael Bartana. Annet Gelink Gallery, Amsterdam. Haar video Summercamp, ook te zien geweest op de Documenta in Kassel, geeft een verrassend beeld van de ‘troubles’ in het Midden-Oosten: hoe de door Israëlieten verwoeste huizen van Palestijnen weer worden opgebouwd....

TOP 5 NEDERLAND
2. Andy Warhol. Stedelijk Museum, Amsterdam. Lang van tevoren en met veel tamtam aangekondigde expositie van Warhol blijkt een hit te zijn. Door het onbekende tv- en filmmateriaal, en de inventieve entourage, waarin het uren durende beeldmateriaal wordt getoond.

TOP 5 NEDERLAND
3. Drawing Typologies. Stedelijk Museum, Amsterdam. Dat tekeningen niet alleen meer op papier worden gemaakt, was al wel duidelijk. Maar dat samensteller Roel Arkesteijn ook koos voor 8mm films, video en bekrast celluloid was een regelrechte trouvaille.

TOP 5 NEDERLAND
4. Vreemde dingen. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Het surrealisme nog gekker en gevarieerder getoond dan zoals we de stijl al kennen, mede dankzij de inrichting van de Belgische modeontwerpers Dirk Van Saene en Walter Van Beirendonck: als een groot buitensporig Gesammtkunstwerk.

TOP 5 NEDERLAND
5. Natasja Kensmil. Galerie Paul Andriesse, Amsterdam. Kensmil schilderde afbeeldingen voor de sterke maag: grimmige, gewelddadige scènes over de laatste Russische tsarenfamilie (inclusief privé gebedsgenezer Raspoetin), in centimeters dikke verflagen alsof ze al verkoold zijn.

TOP 3 BUITENLAND
1. Georg Baselitz. Royal Academy of Arts, Londen. Overzichtstentoonstelling van de Duitse schildervorst laat de inmiddels 69-jarige Baselitz zien als de uitbeelder van de eeuwigdurende, menselijke hang naar agressie, romantiek en seks. Vergeten is dat hij alleen ‘op zijn kop’ kon schilderen.

TOP 3 BUITENLAND
2. John Bock. Schirn Kunsthalle, Frankfurt. Absurde video’s, maatschappijkritisch en ziekelijk humoristisch, al was het alleen al door het hospitaal-achtige decor waarin het werk werd geprojecteerd.

TOP 3 BUITENLAND
3. Biedermeier. Albertina, Wenen. Verfrissende expositie van een design- en architectuurstroming die doorgaans wordt gezien als kitsch, truttig en uiterst burgerlijk. Gaf een nieuw beeld van Biedermeier als smaakvolle Ikea avant la lettre.

SLECHTSTE 3 NEDERLAND
1. Perzië. Hermitage Amsterdam. Cultuurtentoonstelling waar de Hermitage patent op heeft. Met een knip-en-plak-presentatie van dertig eeuwen mooie spulletjes uit een ver exotisch land, zonder enige samenhang.

SLECHTSTE 3 NEDERLAND
2. Dutch Eyes. Fotomuseum, Rotterdam. Openingstentoonstelling van het nieuwe Fotomuseum werd gepresenteerd in een kakofonie van modern design. Het museum vertilde zich, uit totale zelfoverschatting, door de hele geschiedenis van de Nederlandse fotografie in één expositie te willen laten zien.

SLECHTSTE 3 NEDERLAND
3. Vormen van verzet. Van Abbemuseum, Eindhoven. Groots aangekondigd vanwege de politieke lading van de opzet: wat vier revolutionaire momenten uit de afgelopen anderhalve eeuw betekend hebben voor de kunst. Resultaat: een onnavolgbaar pamflettistische grabbelton van documentatiemateriaal. Waar andere Nederlandse musea teveel hebben aan neoliberalisme, begint het Van Abbe een surplus te vertonen aan neomarxisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden