Rutger Lemm: 'De Parade is een beetje een sociale flipperkast'

Het rondreizende theaterfestival de Parade staat nog tot en met 26 augustus in Amsterdam. Een aantal gasten doet verslag van de Parade voor de Volkskrant. Vandaag: Rutger Lemm.

De Parade in Amsterdam, vorig jaar. Beeld null
De Parade in Amsterdam, vorig jaar.

Wat is je favoriete plek om te zitten/ staan op de Parade?
Aan het eind van de avond zaten we in de hoek van de Taco- en Burritobar, onder een boom. Daar was het lekker rustig. Vlakbij is de wijnbar, waar de barmeisjes die bijna klaar waren met werken stonden te dansen, zodat de leden van ons mannengroepje elkaar af en toe konden aanstootten. Dat was wel een fijne plek.

Wat heeft je het meest doen verrassen tijdens je bezoek aan de Parade?
Het verbaasde me wel dat het niet zo ontzettend druk was. Afgelopen vrijdag, bij de opening van de Parade Amsterdam, was ik er ook even en toen stonden er om 01.00 uur nog mensen te wachten om naar binnen te gaan. Toen vroeg ik mij af of het concept te populair is geworden, maar dat valt dus wel mee. Een prettige verrassing.

Wat is je favoriete tent op de Parade en waarom?
De tent waarin ik Orkater heb gezien. Die ligt lekker ver van de andere tenten af, waardoor je nauwelijks geluiden van buiten hoort. Ik heb daar twee jaar geleden Spinvis gezien, dat was echt geweldig.
Maar de middelste tent vind ik het allerleukst. Die staat als een soort watertoren in het midden van het terrein. Goede vrienden van mij spelen daar: Herman in een bakje geitenkwark. Zij maken 'vocal cabaret met ballen en gevoel'. De lol van jongens onder elkaar, vermengd met goede grappen en mooie a capella liedjes, is hilarisch. Ze hebben veel muzikaal en theatraal talent, maar je ziet ook wat een vriendschap van meer dan tien jaar voor chemie oplevert. Ze zijn dan ook al de hele Parade uitverkocht; fantastisch om te zien.

Wat is je leukste route door de Parade?
Ik ken veel mensen die op de Parade werken en die er rondlopen. Op natuurlijke wijze word je door mensen die je roepen door de Parade heen geleid. Ik ging gisteren bijvoorbeeld eerst naar mijn broertje die bij Hot Mama Hot werkt, waarna ik met andere mensen naar een voorstelling ging, om vervolgens met wéér andere mensen ergens anders naartoe te gaan. De Parade is wat dat betreft een beetje een sociale flipperkast.

Wat vooral niet te vergeten als je de Parade bezoekt?
Ik zou van te voren al kaartjes kopen, vaak zijn de beste voorstellingen op de avond zelf al uitverkocht. Ik vind namelijk wel dat je voorstellingen moet bezoeken als je naar de Parade gaat. Anders is het net als naar de bakker gaan en vervolgens alleen sinaasappelsap kopen. Dat slaat nergens op.

Hoe kun je je volgens jou het beste laten informeren over wat te doen op de Parade?
Ik zou een keer aan het eind van de avond bij de uitgang gaan staan, en dan luisteren naar waar mensen het over hebben. Toen ik dat zelf deed, hoorde ik veel mensen praten over de jongens van Herman en een bakje geitenkwark - toen was ik heel trots.

Welke acteur speelt de sterren van de hemel?
Ik vond Sylvia Poorta in Taranta heel goed. Ze was geen oude vrouw en toch ook wel - ze was meerdere personen in één. Erg knap. Ik denk dat je daar een goede acteur aan kunt herkennen.

Heb je een favoriete eetplek waar je elk jaar terug komt?
Hot Mama Hot, daar werkt mijn broertje, en ik ken er veel mensen. Het is een goed initiatief. Ik kreeg er gisteren een heel mandje met eten mee, vol met kip, spare rips en loempia's. Ik ben zelf vegetarisch, dus toen was ik opeens heel de avond vlees aan het uitdelen.

Voor welk maaltijd op de Parade mogen ze jou 's nachts wakker maken?
Ik weet niet of je me er 's nachts echt voor wakker mag maken. Maar stel dat ik al wakker ben en ik wil niet per se binnen blijven, dan mag je bij me aanbellen. Dan ga ik wel mee voor de Burrito's. Die zijn chill.

Aantal aan te bevelen ritjes in de zweefmolen?
Ik houd er zelf niet zo heel erg van, maar als je er wel van houdt: zoveel mogelijk. En ga met iemand die op de Parade werkt! Die zijn er echt goed in en kunnen heel hoog.

Aantal aan te bevelen poffertjes?
17. Dat is ongeveer anderhalve portie, wat precies genoeg is.

Tip voor toekomstige Paradebezoekers?
Erger je niet. Probeer er je eigen parade te vinden, want die is er altijd wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden