'Rusttijdenwet noopt tot meer technici bij gesubsidieerd toneel'

Het gesubsidieerde toneel heeft 40 procent meer technici nodig. Door de invoering van de nieuwe Arbeids- en Rusttijdenwet per 1 januari 1996 moet het technisch personeel minimaal elf uur achtereen rusten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Naleving van de nieuwe wet betekent bijvoorbeeld dat het Zuidelijk Toneel in Eindhoven drie extra technici nodig heeft. Het gezelschap telt nu zeven medewerkers. Toneelgroep Amsterdam (TGA) stelt dat het aantal technici moet worden verdubbeld. Het toneelgezelschap beschikt nu over vijftien mensen.

De VNT heeft de afgelopen maanden geprobeerd de wet te versoepelen, maar dat is nauwelijks gelukt. Wel mogen de technici één keer per week een nachtrust van acht uur hebben, maar dat biedt tijdens een toernee geen soelaas, meent J. Jong van de VNT.

Toneelgezelschappen rest volgens de VNT een aantal mogelijkheden. Ze kunnen 40 procent meer technici aanstellen, maar ook 40 procent minder produkties maken. Dat laatste zou echter weer gevolgen hebben voor het aantal acteurs. Gezelschappen zouden voortaan ook met twee ploegen kunnen gaan werken; één voor het opbouwen van het decor en één voor het draaien van de voorstelling. Voor elk team zou het werk 60 procent van de huidige werkzaamheden in beslag nemen.

P. van Buul, algemeen secretaris van de Kunstenbond FNV, die sinds november met de gezelschappen in onderhandeling is over een cao voor het toneel, verwacht niet dat er produkties in gevaar zullen komen. 'Het is een lastig probleem. Met een zorgvuldigere planning is er uit te komen. We zijn niet ongelukkig met het feit dat met die nieuwe wetgeving nog meer rekening wordt gehouden met de gezondheid van de technici.'

De cao, waarin de nieuwe rusttijdenwet zal worden ingebracht, is nog niet rond. Volgens Van Buul concentreren de onderhandelingen zich niet alleen op een inpassing van de nieuwe wet, maar wordt er ook gestreefd naar enige verbetering van de salarissen, die de laatste jaren bevroren zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden