Rustige start schooljaar 'Gülenscholen' in Rotterdam en Den Haag

De verwachtte onrust op 'Gülenscholen' is in Rotterdam en Den Haag uitgebleven. Op de Cosmicus-basisscholen ging in beide steden het schooljaar vandaag rustig van start.

Het Cosmicus College is een van de zes scholen van stichting Cosmicus. Beeld Aurélie Geurts

In Rotterdam brachten ouders hun kinderen naar school onder toeziend oog van twee agenten en een particuliere beveiliger. Ook hield een politiebusje het schoolplein zo nu en dan in het vizier. Dat leek onnodig, want van spanningen was bij het Rotterdamse toegangshek geen sprake, vertelt verslaggever Janny Groen. In Den Haag, waar een wijkagent korte tijd een oogje in het zeil hield, leek het ook een rustige schooldag als alle andere, constateert verslaggever Rik Kuiper.

Toch tonen ouders van leerlingen die naar de Cosmicus-scholen gaan zich bezorgd. De stichting, die betrokken is bij zes scholen in verschillende steden in Nederland, staat samen met basisschool Witte Tulp in Amsterdam en basisschool De Roos in Zaanstad op een boycotlijst die circuleert onder Turkse Nederlanders. Men wordt opgeroepen om hun kinderen van de scholen te halen omdat deze geassocieerd worden met Fethullah Gülen, de omstreden prediker die door de Turkse president Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup.

Ouders van ruim honderd leerlingen zouden hun kinderen bij Witte Tulp willen weghalen. Bij De Roos in Zaanstad zouden volgens wethouder Dick Emmer 108 ouders hun kroost willen uitschrijven.

Een verborgen agenda

' Er lijkt een verborgen agenda te zijn', zegt 'Fatma' wiens kinderen naar Witte Tulp gaan. 'Er gebeuren dingen die niet kloppen' (+).

'Gülen-indoctrinatie'

Vanochtend in Rotterdam laten meerdere moeders - zowel aanhangers van Gülen als niet-aanhangers- aan verslaggever Janny Groen weten pal achter de school te staan. Zij prijzen de kwaliteit van het onderwijs en geven aan op de Cosmicus school 'nooit iets gemerkt te hebben van Gülen-indoctrinatie'. Een enkeling geeft aan hun kind om praktische redenen niet van school te willen halen in het laatste jaar van het basisonderwijs.

Kinderen op de basisschool hebben 'nog geen politieke voorkeur en krijgen er weinig van mee', meent een van de aanwezige vaders, Burhan Karademir, over de onrust tussen Gülenisten en Erdogan-aanhangers. De arts, die zich in verschillende media openlijk uitliet over zijn sympathie voor Gülen, heeft er met zijn dochtertje die in groep 4 van het Cosmicus zit dan ook niet over gesproken. Zijn zoon die naar de middelbare school gaat, heeft hij er wel op voorbereid dat er - nu zijn vader bekend staat als Fethullah Gülen-aanhanger 'wel eens nare dingen kunnen worden gezegd'.

De Haagse school verwacht '10 of 11 uitschrijvingen' als gevolg van de onrust. Dit zei Ewald van Vliet van stichting Lucas Onderwijs, waaronder de basisschool valt. Of de Cosmicus basisscholen in Rotterdam te maken hebben met uitschrijvingen die te wijden zijn aan de Turkse twisten, is vooralsnog onduidelijk.

Over de rug van kinderen

'Vecht het Turkse conflict niet uit over de rug van kinderen', schrijft Hans Wansink in het commentaar. Turks-Nederlandse ouders moeten zich realiseren dat de toekomst van hun kinderen in Nederland ligt (+).

Nieuwsuur in de klas

Het kabinet gaf vorige week bij monde van premier Rutte en minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan zeer alert te zijn op spanningen die onder Turkse Nederlanders zijn ontstaan na de mislukte staatsgreep op 15 juli. Zij verklaarden dat scholen zijn benaderd om mogelijke onrust in de kiem te smoren en aangiften van bijvoorbeeld bedreiging en intimidatie met prioriteit zullen worden behandeld.

Voor docenten die de spanningen tussen Turkse Nederlanders bespreekbaar willen maken, heeft NTR Schooltv een speciale aflevering van Nieuwsuur in de klas gemaakt. In dit filmpje kunnen leerlingen in tien minuten kennisnemen van de mislukte staatsgreep en wordt erover de nasleep gesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden