Rustige leider in roerige tijden

Hij praat niet veel, luistert goed en gaat recht op zijn doel af. Ben van Beurden, de grote onbekende, wacht de loodzware taak Shell op koers te houden.

Wordt Ben van Beurden de man die een streep zet door het boren onder de Noordpool, nu het veelbekritiseerde project stilligt na de tegenslagen met het boorplatform Kulluk in Alaska? En brengt hij het hoofdpijndossier in de Nigerdelta eindelijk tot een goed einde? Greenpeace en Amnesty International hopen het van harte, maar hebben geen idee of het zo ook is. Beide organisaties hebben nog nooit van de nieuwe Nederlandse topman van Shell gehoord. En ze houden het bedrijf wereldwijd toch al vele jaren nauwlettend in de gaten.


Het tekent de complete verrassing die dinsdag heerste over de benoeming van Ben van Beurden tot de hoogste baas van Shell. De 55-jarige chemisch ingenieur (opgeleid in Delft) wordt per 1 januari de opvolger van Peter Voser bij het Brits-Nederlandse olie- en gasbedrijf. De Zwitser kondigde onlangs tot ieders verrassing aan met pensioen te gaan. Hij wil na de tropenjaren bij het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern meer tijd doorbrengen met zijn familie.


Al snel deden diverse namen de ronde als zijn opvolger, waarbij vooral de Britse financieel topman Simon Henry werd genoemd. Maar de met de zoektocht belaste Shell-commissarissen, onder wie Hans Wijers, kozen voor Ben Van Nonymous, zoals de Financial Times hem dinsdag enigszins gepikeerd noemde.


Insiders bij Shell zeggen niet verrast te zijn. Van Beurden is tenslotte sinds begin dit jaar de hoogste baas van 'downstream' (raffinage en distributie), een van Shells pijlers. Hij is ook lid van het uitvoerend bestuur, de toptien van het bedrijf, en voldoet aan het klassieke profiel van een Shell-topman: eigen kweek, al dertig jaar in dienst en een studie in Delft, net als de eerdere topman Jeroen van der Veer. Daarna direct in dienst bij Shell, te beginnen op de werkvloer. Zo was Van Beurden eind jaren tachtig een tijdje assistent-afdelingschef van de oplosmiddelenfabriek in Pernis, waarna een lange internationale loopbaan volgde bij diverse divisies, in zowel technische als commerciële functies.


Volgens het klassieke Shell-model zou na de financiële man Voser ook weer een techneut aan de beurt zijn. Ook zou het weer tijd zijn voor een Nederlander. Maar Van Beurden werkte maar kort voor Shell in Nederland. Hij woont en werkt al jaren in Londen, al zal zijn nieuwe standplaats officieel Den Haag worden.


Veel belangrijker zijn de successen die Van Beurden kan laten zien. Zo zou hij de chemische tak van Shell weer op de rails hebben weten te krijgen. Ook zijn tien jaar ervaring bij 'LNG', vloeibaar aardgas, is een pluspunt. Het is een van de projecten waarop Shell zwaar heeft ingezet. Oliebedrijven staan voor een enorme klus. Ze moeten de voorraden op peil zien te houden, terwijl het zoeken naar olie en gas steeds lastiger en duurder wordt. Terwijl de olieprijzen onder druk staan, moeten aandeelhouders tevreden worden gehouden met een mooi dividend. In die omstandigheden moet Van Beurden de productie zien op te voeren naar vier miljoen vaten per dag in 2018, zoals Shell heeft beloofd. De Nederlander zou het allemaal aankunnen. Zijn 'brede leiderschap' wordt geprezen.


Van Beurden wordt omschreven als 'de stille kracht van Shell', wars van sterallures. Hij praat niet veel, luistert goed en gaat vervolgens vastberaden op zijn doel af, aldus een oud-collega. Een niet onbelangrijk detail: de Nederlander was een naaste medewerker van topman Phil Watts toen Shell in 2004 struikelde over de opgeblazen reserves. Van Beurden weet dus ook hoe het níét moet als de druk van aandeelhouders groot is.


Van Beurden is opmerkelijk genoeg ouder dan zijn voorganger. Peter Voser, vorig jaar goed voor een beloning van 7,5 miljoen euro, gaat volgend jaar als 55-jarige met pensioen. De vraag is hoe lang Van Beurden de loodzware klus volhoudt. Beleggers maakten zich daar dinsdag niet druk over. Zij beloonden de verrassend vlotte benoeming van een nieuwe topman op de Amsterdamse beurs met een koersstijging van 1,4 procent.


CV


23 april 1958 Geboren in Roosendaal en Nispen


Studie: Chemical engineering Technische Universiteit Delft


1983 In dienst bij Shell


1987Assistent afdelingschef Shell Pernis


1989 Diverse commerciële en technische functies


1996 General manager Shell LNG, Maleisië


2000 Vicepresident Shell Mexico


2005 Vicepresident manufacturing excellence, Houston


2006 Executive vicepresident Shell Chemicals, Londen


2013 Directeur Downstream


2014 Bestuursvoorzitter Shell


Ben van Beurden is getrouwd (met Stacey) en heeft drie dochters en een zoon. Hij woont en werkt in Londen. Zijn hobby's zijn lezen, hardlopen en reizen met zijn gezin.


Shell weer grootste bedrijf ter wereld


Shell was vorig jaar naar omzet gemeten voor het tweede jaar op rij het grootste bedrijf ter wereld. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Fortune 500. Shell boekte een omzet van bijna 482 miljard dollar (374 miljard euro). Het Amerikaanse detailhandelsbedrijf Wal-Mart (469 miljard dollar) en oliebedrijfExxon Mobil (459 miljard) completeren de topdrie. De Amerikaanse rivaal was met 44,9 miljard dollar wel winstgevender dan Shell (28,6 miljard). Andere Nederlandse bedrijven die met hun omzet de Fortune 500 wisten te halen zijn onder meer ING (op de 33ste plaats), Aegon, Ahold, de Rabobank, Philips, GasTerra, SHV Holdings en Heineken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden