Rustige formatieweek: parlementariërs moeten (alweer) gaan barbecueën

Veel parlementariërs beëindigen de politieke zomer zoals hij zeven weken geleden is begonnen: met een barbecue. Het einde van het Tweede Kamerseizoen werd ingeluid met het traditionele feestje van de vleeslobby, veel fracties pakken deze week de draad weer op met een braai in eigen kring.

Mona Keizer schept haar bordje op tijdens de barbecue ter afsluiting van het parlementaire jaar.Beeld anp

De meeste fracties trekken zich terug ter voorbereiding op het politieke jaar dat op 6 september weer begint. Dat rijdt ook de kabinetsformatie in de wielen. Deze week wordt waarschijnlijk alleen op maandag, een deel van de woensdag en donderdag onderhandeld door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

De christelijke partijen CDA en CU hebben namelijk lang geleden hun fractiedagen op dinsdag en woensdag gepland. Eén dag krijgen hun onderhandelaars Sybrand Buma en Pieter Heerma van het CDA en Gert Jan Seegers en Carola Schouten (CU) van hun collega-onderhandelaars vrij om daarbij te zijn.

Want iedereen aan de onderhandelingstafel weet dat het goed is om even bij te praten met de uithoeken van de partij, van Eerste Kamerleden tot regionale bestuurders, voordat de tredmolen op het Binnenhof weer op volle toeren gaat draaien. De Tweede Kamerfracties en medewerkers van de formerende partijen hebben de bijeenkomsten niet zo nodig. Die hebben tijdens de formatie gewoon doorgewerkt en de verhalen over de vakantie tijdens de formatiestop uitgewisseld.

Bij de ChristenUnie, de kleinste formerende fractie is vrijwel iedereen in de Tweede Kamer bij de onderhandelingen betrokken. Voor deze fractie moeten de fractiedagen vooral gezellig worden. Er is een vakantiehuis in Brabant gehuurd. Daar worden de fracties van Eerste en Tweede Kamer verwacht met hun 'ondersteuning' - de medewerkers - maar ook het partijbestuur en bestuurders uit de regio. 's Avonds: barbecue.

Cruiseschip

Het CDA doet het vanaf dinsdagochtend zonder barbecue en heeft een wat traditioneler 24-uursprogramma, waarvoor een monumentaal voormalig cruiseschip in Rotterdam is afgehuurd en een enkele spreker is besteld.

De SGP, die niet mee formeert maar wel op het vinkentouw zit wat betreft medisch-ethische zaken - voltooid leven vooral - trekt zich van woensdagavond tot vrijdagmiddag terug in Brouwershaven op Schouwen-Duiveland. Om de groepsband te verstevigen is het plan dat er kookploegen worden geformeerd. Dat kan uitdraaien op een barbecue.

Om de liberalen tegemoet te komen, worden de formatiebesprekingen vrijdag waarschijnlijk geschrapt. Dan rukken de VVD'ers op naar 'een locatie in het midden van het land', zoals het geheimzinnig heet. D66 kiest, jawel, een barbecue op het strand van Scheveningen vrijdagavond. Geen toespraken, geen debatten, 'gewoon gezellig' bijpraten.

Bij de oppositie zijn de fractiedagen wel een weerzien sinds de vleeslobbybarbecue op 6 juli. GroenLinks heeft op de Veluwe een heus conferentieoord afgehuurd en verwacht ruim vijftig bezoekers. Het worden woensdag en donderdag vooral een kennismakingsdagen. Voor sommige medewerkers van de Tweede Kamerfractie worden het de eerste werkdagen.

Gasten tijdens de barbecue voor het zomerreces.Beeld anp

De PvdA pakt het bescheidener aan. Dinsdag aan het eind van de dag en woensdag komen de fracties en ondersteuning van Eerste en Tweede Kamer en de leden van het Europees Parlement bij elkaar aan het strand van Den Haag. Hoewel de partij kromp naar negen Tweede Kamerleden worden er veertig mensen verwacht. Een barbecue behoort tot de mogelijkheden.

De SP heeft van vrijdagavond tot zondagochtend in Egmond aan Zee een hotel afgehuurd. Op het programma staan strandwandelingen en 'inhoudelijke sessies'. En natuurlijk: een barbecue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden