Rustige bijeenkomst in Steenbergse raad, elders in plaats ruit ingegooid

De raadsvergadering over de mogelijke opvang van asielzoekers in Steenbergen was maandagavond beschaafd en ordelijk; het tegenovergestelde van de vorige bijeenkomst. Wel werden er elders in de Noord-Brabantse plaats bij een huis van een Afrikaanse gezin twee stenen door de ruit gegooid, aldus Omroep Brabant.

Redactie
Voor het gemeentehuis van Steenbergen zijn enkele tientallen betogers samengekomen. Beeld anp
Voor het gemeentehuis van Steenbergen zijn enkele tientallen betogers samengekomen.Beeld anp

De politie heeft nog geen idee wie de twee stenen door de ruit van het vluchtelingengezin gooide. Het gebeurde rond 20.00 uur, aldus de politie via Twitter.

Dat het onderwerp nog altijd beladen is in Steenbergen werd direct duidelijk uit de bijdragen van de zeventien burgers die in het eerste uur hun zegje mochten doen. Zij uitten onder meer kritiek op het gemeentebestuur, dat volgens diverse insprekers gebrekkig heeft gecommuniceerd.

Een woord dat herhaaldelijk viel was 'schaamte'. 'Ik schaam mij dat ik uit een stadje kom waar mensen die een mening geven worden bedreigd en met eieren bekogeld', zei een van de insprekers. Zowel voor- als tegenstanders voerden het woord in de raadszaal, waarvan de ruiten waren afgeplakt om eventueel tumult buiten te houden.

Nu niet uitgejouwd

Een vrouw die tijdens de vorige bijeenkomst nog werd uitgejouwd, kon nu wel rustig haar verhaal doen. Ze pleitte voor 'een goede balans tussen reële angst en zorgen onder de bevolking' en 'doen wat moet gebeuren'.

Ze waarschuwde 'de discussie niet in te gaan als vijanden' en benadrukte dat Steenbergen wat haar betreft een gemeente is waar mensen elkaar helpen. 'Het zwarte beeld dat is ontstaan is niet terecht.'

Na de insprekers was het de beurt aan de raadsleden. Het college van burgemeester en wethouders wil dat zij een standpunt innemen, mocht Steenbergen ooit een verzoek tot opvang krijgen. Het college stelt voor om op diverse locaties maximaal 200 tot 300 mensen op te vangen. Net als de inwoners is de raad verdeeld.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden