Rustig op zaadjes wachten

Ze liggen als het ware te zingen in de tuin. Ten minste daar gaan we van uit. De venkels-in-wording die moeten groeien uit de zaadjes die de Volkskok toegestuurd heeft gekregen....

Nanda Troost

De zaadjes liggen dus krap een week in de grond. Ze kunnen in elk geval nog niet per abuis zijn weggeschoffeld omdat de eerste groeisels op onkruid zouden lijken. Er is nog niets te zien. Tja, weten wij veel in het tijdperk waarin kinderen schijnen te denken dat tomaten in blik groeien.

Maar wie weet lukt het allemaal. Half juli gezaaid, nog net voor de herfst geoogst, luidt de belofte op het zakje. Begin augustus en een beetje goeie zin, dan zou de herfst toch ook nog te doen moeten zijn.

Wie er half mei bij was, had al van zomervenkeltjes kunnen smikkelen. De zaadjes kwamen overigens van Demeter, de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding. Wat zal het ze daar dwarszitten dat Nederlanders in de winter venkel uit vooral Italië verorberen, terwijl wij nu niet alleen onze eigen venkel oppeuzelen, maar wat we extra verbouwen natuurlijk weer over de grens afzetten. In Italië ja.

Maar goed, zelf aan de slag.

De gouden tip op het zakje was dat de zaadjes beetje bij beetje de grond in moeten, want anders eet je weken lang alleen maar venkel. Wie kent niet de horrorverhalen van goed bedoelende volkstuinders in de familie die elke week weer met tassen vol andijvie lopen te leuren. En als de andijvie eindelijk op is tot in het oneindige komen met bietjes, bietjes en nog eens bietjes (of kwamen de bietjes eerst en daarna pas de andijvie?)

Nu nog gemaakt van venkel van de groenteboer, in de herfst hopelijk van eigen oogst: venkelsoep. Voor vier personen.

Sjalotje fruiten in de olijfolie. Venkel, aardappel, anijs en laurier toevoegen. Even roeren. Afblussen met pernod (te koop bij de slijter). Water en bouillon toevoegen en in ongeveer twintig minuten goed gaar koken met deksel op de pan. Steranijs en laurierblad verwijderen. Soep pureren in de blender en door een zeef gieten.

Op smaak brengen met peper, zout en een beetje cayennepeper. Slagroom lobbig kloppen (zonder suiker!) en verdelen over vier kommetjes. Warme soep over de room schenken en direct opdienen. Ook leuk: de soep opdienen in cappuccinokopjes.

En als gemakkelijk groentegerecht: boen per persoon een venkel schoon, halveer ze, snijd aan de onderkant het hart eruit. Kook de knollen een minuut of tien en doe ze over in een licht beboterde ovenschaal. Besprenkel ruimhartig met vers geraspte parmezaanse kaas. Zet een kwartier in een op 220 graden voorverwarmde oven. Lekker met gekookte aardappels en vis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden