Rustig, beheerst, met een vleugje humor

JOHN VOLKERS

Dennis Bergkamp (41) is een van de laatste topvoetballers die het hoogste trainersdiploma, Coach Betaald Voetbal, ook wel UEFA Pro geheten, met een verkorte cursus binnensleepte. Hij profiteerde, in 2009, met generatiegenoten Phillip Cocu, Patrick Kluivert en Michael Reiziger, van de laatste mogelijkheid met een beperkt lesprogramma het hoogste brevet te halen.

De gewezen topvoetballer Bergkamp maakte indruk op trainers uit de reguliere wereld der oefenmeesters. Art Langeler, tegenwoordig coach van FC Zwolle, prijst met terugwerkende kracht Bergkamp om diens bereidheid zijn ervaring op de gewonen onder hen over te brengen. Hij speelde ooit twee jaar voor De Graafschap.

'Het was krijgen en geven op de opleiding. Wat Bergkamp en de andere oud-topspelers ons vertelden, viel in vruchtbare bodem. Maar wij gaven op onze beurt de ervaring van al die jaren als trainer terug. Dat was de ideale mix', aldus Langeler.

Bergkamp wilde aanvankelijk, na zijn stoppen bij Arsenal in 2006, niets meer van het voetbal weten. Hij had het bij zijn afscheid in het Emirates Stadium over de kinderen naar school brengen en dagen op de golfbaan vertoeven; voetbal was uit beeld. Twee jaar later meldde hij zich al aan voor de verkorte cursus in Zeist. Hij zei erbij dat vooral zijn vrouw blij zou zijn met die beslissing. Die was niet gewend aan een man thuis. Bergkamp zelf zei de kleedkamer te missen.

Hij liep als toekomstig coach in het seizoen 2008-2009 stage bij Marco van Basten, bij het eerste en bij de B1-junioren. Bergkamp, ooit twee jaar bezig geweest met de opleiding fysiotherapie, snelde in een half jaar door de opleiding heen. Hij werd door medecursist Michel Vonk (jeugdtrainer AZ) als 'rustig, beheerst en met een vleugje humor' aangemerkt. Anderen wezen op zijn vermogen zaken snel op te pikken en de goede vragen te stellen. 'Een aardige vent', zegt Zwollenaar Langeler.

Bergkamp ging na het halen van zijn diploma de D2 van Ajax trainen, samen met routinier Heini Otto. Verder was hij de assistent van Johan Neeskens bij het B-elftal dat de KNVB tijdelijk in het leven riep. Sinds begin dit jaar doet hij samen met Fred Grim de A1-junioren van Ajax, het elftal dat ruimschoots aan kop gaat in de jeugdcompetitie.

Bergkamps manier van trainen is vooral 'op techniek', zegt zijn zaakwaarnemer Rob Jansen. Hij omschrijft Bergkamp en Jonk als 'twee bezeten jongens'. 'Maar hun techniektrainingen zijn niet het kappen en draaien van Wiel Coerver. Dennis en Wim hebben hun eigen opvattingen. Zij zijn beiden natuurlijk de prototypes om hun eigen technisch kunnen te vertalen naar jonge spelers.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden