Rust zal Holleeder niet gegund zijn

Willem Holleeder is na zes jaar cel wegens afpersing weer vrij man. Maar justitie heeft haar eigen 'H-woord' en is erop gebrand hem ook veroordeeld te krijgen voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

DOOR ELSBETH STOKER EN WIL THIJSSEN

Het gezicht van de poldermaffia is sinds vrijdag weer op vrije voeten. Willem Holleeder (53) werd op 21 december 2007 veroordeeld tot 9 jaar celstraf voor de afpersing van de vastgoedondernemers Willem Endstra, Rolf Friedländer en John Weismuller. Dankzij een oude regeling voor strafverkorting komt de crimineel, die faam verwierf als de Heinekenontvoerder, na zes jaar vrij. Dat is inclusief voorarrest. Volgens zijn advocaat wil Holleeder, die kampt met een hartkwaal, nu vooral rust.

Passageproces

Holleeder blijft verdachte in een andere zaak. Dit is het zogenoemde Passageproces, een megazaak die draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Daarin staan elf verdachten terecht, de elfde is kroongetuige Peter la S.. Deze 'vieze' Peter is de spil in het proces en de belangrijkste troef van het Openbaar Ministerie (OM). In ruil voor strafvermindering, een getuigebeschermingsprogramma en geld getuigt hij tegen zijn vroegere vrienden.

Onlangs verraste La S. iedereen door te zeggen dat Holleeder de opdrachtgever is van liquidaties. Dit betekent niet dat Holleeder meteen wordt opgepakt. Het OM noemt hem wel als verdachte, maar heeft nog niet besloten of hij ook vervolgd gaat worden. Om dat te doen, moet er voldoende hard bewijs zijn en dat ontbreekt vooralsnog. Als ze Holleeder aanklagen en hij wordt vrijgesproken, voelt dat niet alleen als een blunder voor het OM, maar dan betekent het ook dat hij niet opnieuw voor dezelfde delicten kan worden vervolgd. Kortom, justitie heeft maar één kans.

Bovendien wordt de betrouwbaarheid van 'vieze' Peter betwist en is het al jaren durende Passageproces een slepende kwestie geworden waarbij het nog altijd de vraag is of de verdachten ook daadwerkelijk veroordeeld gaan worden. Als het OM Holleeder aan dit proces zou toevoegen, betekent dat weer uitstel. Dat is alleen al om praktische redenen niet wenselijk; de voorzitter van de rechtbank wordt in januari 2013 70 jaar en moet dan met pensioen. Bovendien bevindt het liquidatieproces zich in de afrondende fase.

H-woord

Holleeder wil rust, aldus zijn advocaat. De politie en het OM zullen hem die rust niet gunnen - zij vinden het frustrerend dat de crimineel niet voor zwaardere delicten kan worden veroordeeld dan voor afpersing. Een medewerker van het OM verwoordt het zo: 'We hebben ons eigen H-woord, en dat is niet het taboe dat rust op de hypotheekrenteaftrek.' Holleeder is de verpersoonlijking van de poldermaffia. De vraag is echter of zijn reputatie helemaal terecht is. Hij is veroordeeld voor de ontvoering van Heineken, afpersing van onder anderen Endstra en, in een ver verleden, belastingontduiking. De afgelopen jaren zijn hem steeds meer misdaden in de schoenen geschoven, maar geen daarvan is tot dusver bewezen.

Niet alleen strafrechtelijk zit justitie Holleeder op z'n huid. Op 15 april 2010 heeft het Openbaar Ministerie bij de civiele rechter een claim van 17.957.932,47 euro tegen hem ingediend - het geld dat Holleeder zich met afpersing heeft toegeëigend. Dit geld gaat niet naar de slachtoffers of, in het geval van Willem Endstra, nabestaanden, maar naar de staatskas van minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Deze 'pluk-ze'-zaak gaat nog jaren duren. Bovendien kan Holleeder in beroep tegen de uitspraak en vervolgens in cassatie. Als hij uiteindelijk wél wordt veroordeeld, moet hij het geld binnen een gestelde termijn betalen. Doet hij dat niet, dan kan justitie hem gijzelen en in de cel zetten, zoals ook de drugshandelaar Charles Zwolsman in 2006 is overkomen. Ze mogen hem dan maximaal drie jaar vasthouden. Daarna moet hij nog steeds betalen.

Toekomst

'I am back in business', twitterde vrijdag iemand die zich voordoet als Holleeder. De vraag is of hij zijn criminele carrière weer zal oppakken. Hij heeft ernstige hartklachten. Hij heeft nog een hartfunctie van 20 procent. Bovendien zitten veel van zijn vrienden in de cel of zijn dood. Zo is goede vriend Dino S. verdachte in het Passageproces. In februari vorig jaar werd kompaan Stanley Hillis doodgeschoten. En afgelopen oktober werd het lijk van handlanger Senol Tuna gevonden in een uitgebrande kofferbak. Bij de politie wordt gespeculeerd dat Holleeder hetzelfde lot zou wachten.

Of dat zo is, valt te bezien. Vanuit justitie kan hij in ieder geval niet rekenen op bescherming tegen eventuele wraakacties. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie komt Holleeder onvoorwaardelijk vrij en zijn er geen afspraken waaraan hij zich moet houden, noch heeft hij zijn paspoort moeten inleveren wegens nog lopende processen waarbij hij is betrokken. De kans is dus aanwezig dat hij vertrekt naar het buitenland, mogelijk een ver land dat geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden