Rust regeert, ook al houdt AZ 'overal rekening mee'

POUL ANNEMA

LOENEN - Het was alsof 'oom Viktor en zijn neefjes' waren opgetrommeld om de net opgelopen achterstand van 1-0 tegen het Turkse Eskisehirspor recht te zetten. Na precies een uur spelen wisselde AZ-trainer Gertjan Verbeek de helft van zijn ploeg.

In het spoor van de van Heerenveen overgekomen rijzige Zweedse aanwinst Viktor Elm etaleerden de Alkmaarders in Loenen, met een parade van jong en fris talent, hun gezicht van de toekomst.

Het was een bijkomstigheid dat een van die jongelingen, de 17-jarige Thom Haye, vlak voor tijd de 1-1 liet aantekenen in de eerste echte krachtemeting van AZ. Donderdag speelt Eskisehirspor in de Europa League tegen het Schotse St. Johnstone.

Belangrijker dan de uitslag was voor Verbeek de uitkomst van de fysieke test na de eerste week van gepeperde training. Daarom liet hij drie spelers dertig minuten spelen, anderen 45 minuten en wisselde hij de rest van zijn basisopstelling na een uur. 'Zo voeren we de maximale inspanning voor ieder op zijn eigen niveau steeds verder op', zei hij.

Het is de van Verbeek bekende zorgvuldigheid in de fysieke opbouw van een elftal , dat qua samenstelling nog een aantal grote vraagtekens telt. Want na het vertrek van Brett Holman (Aston Villa) en Simon Poulsen (nog onbekend, zijn transfer naar Deportivo La Coruña ketste af) blijft het in Alkmaar onduidelijk waar de toekomst van drie andere sleutelspelers uit het elftal ligt. Al zijn de ambities dezelfde gebleven.

Aanvoerder Niklas Moisander, spelbepaler Maarten Martens en veldstrateeg Rasmus Elm staan open voor een vertrek naar een van de grote clubs waarmee ze in verband worden gebracht. Maar vooralsnog past het grote zwijgen, in elk geval bij de spelers.

'Ik wil weg als er een mooie club komt', zegt Moisander, wiens contract tot 2014 loopt. Ajax is wat Moisander betreft zo'n mooie club en Frank de Boer heeft de 26-jarige Fin aangemerkt als een bekwame vervanger van de vertrokken Jan Vertonghen. Alleen zou de vraagsom van AZ, zes miljoen euro, een te groot beletsel vormen.

'Zes miljoen euro', zegt AZ's technisch directeur Earnest Stewart langs het veld van vv Loenermark. 'Waar komt dat bedrag vandaan? In elk geval niet van ons. Het laatste contact met Ajax dateert van maart, met de mededeling dat ze in Moisander geïnteresseerd waren. Sindsdien hebben wij niets meer gehoord.'

'Wat ik weet, weet ik uit de krant', zegt Stewart. 'Dat heb ik Niklas ook uitgelegd, we willen hem echt geen mooie transfer onthouden. En wat voor Moisander geldt, geldt ook voor Rasmus Elm en Martens.

'We houden tot 31 augustus, het einde van de transferperiode, overal rekening mee. Dus, als er nog wel iemand weggaat, hebben we een schaduwlijst met namen van spelers die we eventueel capabel achten om de selectie aan te vullen. Vooralsnog overheerst de rust.'

Het is de rust van de markt, niet van de ambitie. 'De situatie is voor mij glashelder', zegt Verbeek. 'De spelers hoeven van ons niet weg en willen ook niet perse weg, maar ze kijken wel wat er voor 31 augustus nog langskomt.

'Moisander, Elm en Martens zijn voor mij belangrijke schakels in de opbouw van een elftal met perspectief. Op het moment dat ik merk dat ze door zaken van buiten worden afgeleid of door speculaties onrust creëren, hebben ze aan mij een goeie. Dan grijp ik in.'

Ondertussen polijst hij het talent, dat hem uit de jeugdopleiding van de club is toevertrouwd. 'Prachtig om te zien hoe ze met elkaar omgaan. Ze creëren zelf de sociale en veilige omgeving waarin presteren vanzelfsprekend is', aldus Verbeek.

Stewart: 'Het is toch wat we willen. Een modelclub in de opleiding van talent en marktleider in het aantrekken van spelers met potentie.'

Jongens uit eigen jeugd dus als Haye (17), de 18-jarige Thomas Lam, Kevin Luckassen en Robert Klaasen en de 19-jarige Giliano Wijnaldum, Ridgeciano Haps en de al één jaar op eredivisieniveau actieve Adam Maher. Van FC Twente kwam Steven Berghuis (20), van NAC Donny Gorter (24) en van Almere City Mikhail Rosheuvel (21).

Verbeek: 'En die komen niet na een goed gesprek. Die komen, nadat we ze één jaar in allerlei situaties, op het veld, maar ook in de publiciteit, hebben gevolgd en hebben gesproken met trainers die met hen hebben gewerkt zodat we een reëel beeld van ze hebben als voetballer maar ook als mens. Gedrag is voor mij een van de pijlers van mijn selectie. '

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden