Rust op de rampplek: geen rebel, geen waarnemer

Nu de meeste lichamen zijn weggehaald van de velden waarop de resten van MH17 neerkwamen, zijn er alleen nog dorpelingen en journalisten te zien.

GRABOVE - Er zijn geen waarnemers, geen reddingswerkers, geen rebellen. Zelfs de Maleisische forensische experts zijn weer weg. In het korenveld waar de brokstukken van vlucht 17 van Malaysia Airlines liggen, zijn alleen maar journalisten. De bestelbussen van de grote Amerikaanse televisienetwerken draaien stationair, naast het staartstuk is een live-positie ingericht.

De meeste lichamen zijn geborgen, al verraadt de geur dat het nog niet is voltooid. In het gras ligt een vertrapt pakje Marlboro. 'Roken brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe', staat er in het Nederlands. Toch is de plaats niet meer hetzelfde. Veel van de bezittingen zijn verzameld, anderen zijn verdwenen. Koffers die een paar dagen geleden nog aan de linkerkant van het staartstuk lagen, liggen nu aan de rechterkant. Naast het Nederlandse pakje sigaretten ligt een pakje Marlboro Lights met dezelfde waarschuwing, maar dan in het Russisch.

Een halfnaakte man staat lang te bellen in het veld. Met zijn slippers schoffelt hij door de rommel.

Er zijn berichten over de diefstal. Soms zijn cameratassen en portemonnees leeg, al kan dat ook door de enorme klap zijn gekomen. E-readers, creditcards en paspoorten liggen ook woensdag nog gewoon in het veld. De OVSE en de rebellen hielden het gebied de afgelopen dagen goed onder controle, maar zijn woensdag nergens te bekennen.

Pas in een dorpje vijf kilometer verderop zijn een paar gewapende rebellen te zien. De reddingswerkers hebben hun tenten opgeruimd en ingepakt. Alleen het afval is achtergebleven. De handschoenen, de mondkapjes, lege blikken sardientjes. Allemaal dwars door de vliegtuigonderdelen.

De rebellen mogen zich deels hebben teruggetrokken, het maakt de plek nog niet toegankelijk voor internationale experts, laat staan Nederlandse militairen of politiemannen.

Op de weg tussen Torez, het stadje waar de reddingsdiensten de lichamen eerder borgen in een koeltrein, en de regionale hoofdstad Donetsk staan tientallen controleposten. De mannen op die posten schieten op alles wat hen niet zint.

De oorlog gaat gewoon door. Boven de velden naast de brokstukken vliegt plots een straaljager. Er worden bombardementen uitgevoerd. Eerder op de dag bevestigt de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad dat er twee straaljagers uit de lucht zijn geschoten. Volgens de Oekraïners door Russische raketten. Aan de horizon is een rookpluim te zien.

Alexander Chodarkovsky, een van de rebellenleiders in de eenzijdig uitgeroepen 'Volksrepubliek Donetsk' liet in een interview met het persbureau Reuters weten dat de rebellen inderdaad over een geavanceerde raketsysteem beschikten waarvan de Amerikanen zeggen dat het is gebruikt om het vliegtuig neer te schieten. Later trekt hij bij een Russisch persbureau dat bericht weer in.

Ondertussen verscherpt Igor Strelkov, de zelfbenoemde minister van Defensie, de controle op het gebied. Per decreet mogen journalisten niet langer in gebieden komen waar wordt gevochten.

De buurtbewoners zijn al lang blij dat de rust voorzichtig terugkeert in het kleine dorpje.

'Maar iemand moet die rommel opruimen', zegt een oudere vrouw. 'De auto van mijn man heeft een lekke band van een of ander scherp ding op de weg gekregen', klaagt ze. 'En ik durf op dat braakliggende stuk grond na al die verschrikking niet de koeien te laten grazen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden