Rust moet

Moeders blijven moeders, al zijn de kinderen nog zo groot. Zo beweende moeder Balkenende onlangs haar zoon: 'Onze jongen heeft al anderhalf jaar geen vakantie gehad'....

Yvonne Berkeljon

Dat daarop nog moet worden toegezien, bleek onlangs. Het Van der Valk-concern, dat wel vaker een voorschrift over het hoofd ziet, werd beboet: 22 duizend euro voor een te hoge werkbelasting van 15-jarige werknemertjes.

De Arbeidstijdenwet regelt niet alleen het verbod op kinderarbeid, maar is er ook voor grote mensen. Niet voor de zwoegende minister-president, want op leidinggevenden en werknemers met een inkomen van drie maal het minimumloon is de wet niet van toepassing. De anderen worden door de Arbeidstijdenwet beschermd tegen te lang werken. De arbeidsinspectie controleert de naleving van de wet ook in het onderwijs.

En van de regels van de Arbeidstijdenwet is dat elke 5,5 uur werk moet worden gevolgd door een half uur pauze. Ook mag in beginsel niet meer dan negen uur per dag worden gewerkt. De wet verplicht de werkgever een deugdelijke registratie van werk- en rusttijden bij te houden.

Al in 2000 bleek uit een enquête van de Algemene Onderwijs Bond dat scholen de voorschriften van de Arbeidstijdenwet aan hun laars lappen. Zo zijn er natuurlijk wel pauzes, maar daarin kan de docent eigenlijk nauwelijks even bijkomen. Vaak moet een leerling nog een proefwerk bespreken of anders moet er wel gesurveilleerd worden in de kantine om buitensporig keten te voorkomen. Op de uren die docenten buiten lestijd aan voorbereiding en correctie besteden heeft de schoolleiding, bij ontbreken van een deugdelijke urenregistratie, helemaal geen zicht.

In 2001 bezocht de Arbeidsinspectie 271 scholen. 180 kregen een officiële waarschuwing. Het Stedelijk Lyceum te Enschede dat ook na waarschuwing weigerde tot registratie van werk- en rusttijden over te gaan, moest zich voor de rechter verantwoorden. De school vond dat een registratie van het thuiswerk van docenten een inbreuk zou maken op hun privacy.

Het Gerechtshof te Arnhem verwierp het privacy-argument en achtte de school wel degelijk strafbaar. Als gevolg van de uitspraak hebben de werkgeversorganisaties in het onderwijs een door docenten in te vullen urenregistratieformulier ontworpen. Dat geeft zicht op de belasting. Want niet iedereen heeft een waakse moeder Balkenende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden