Rust keert terug in Haïti na vertrek Aristide

In Haïti keerde maandag, na het vertrek van Jean-Bertrand Aristide, langzaam de rust weer. De afgetreden president is in Afrika op zoek naar een definitief ballingsoord, rebellenleider Guy Philippe trok maandag Port-au-Prince binnen...

Nadat zondag in de straten van de hoofdstad Port-au-Prince was geplunderd en vernield, begonnen maandag de honderden Amerikaanse, Franse, Canadese en Chileense soldaten van de internationale vredesmacht zich te positioneren op het vliegveld en andere strategische plekken. Zij hebben een mandaat van de VN-Veiligheidsraad gekregen voor (voorlopig) drie maanden. Zij kregen steun van militairen uit andere landen van de Caricom, de Caribische statengemeenschap.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, maakte bekend dat de rebellen bereid zijn hun wapens neer te leggen, nu Aristide is vertrokken. Rebellenleider Guy Philippe trok maandag, met een konvooi voertuigen en een vijftigtal zwaar gewapende mannen, Port-au-Prince binnen. Hij reed rondjes rond het presidentiële paleis dat door de internationale vredesmacht werd beschermd. Philippe heeft verklaard vrede te willen.

Aristide is inmiddels in de Centraal-Afrikaanse Republiek gearriveerd. Daar wil hij enkele dagen blijven voordat hij naar Zuid-Afrika doorreist, aldus een Centraal-Afrikaanse functionaris. Zuid-Afrika is „in principe” bereid Aristide asiel te verlenen, aldus onderminister Pahad van Buitenlandse Zaken maandag. Een officieel asielverzoek is echter nog niet binnengekomen.

Oppositiepartijen in Zuid-Afrika protesteerden tegen het idee van asiel voor Aristide. Zij vinden democratische principes in het geding.

De in de VS levende chef-lobbyist van Aristide, Ira Kurzban, verklaarde dat Aristide niet vrijwillig is opgestapt, maar tot aftreden is gedwongen tijdens de urenlange gesprekken met Franse en Amerikaanse diplomaten. De bemiddelaars zouden hebben gedreigd met een aanklacht wegens drugshandel als Aristide niet vrijwillig opstapte. Er is geen bevestiging voor het bericht dat de afgetreden president in handboeien naar het vliegtuig is gebracht.

De president van het hooggerechtshof, Boniface Alexandre, fungeert voorlopig als interim-president. Daarnaast willen de Verenigde Staten een Raad van Ouderen instellen als interim-bestuur voor Haïti. De raad moet verkiezingen organiseren en de rebellen ontwapenen. Dit is maandag van een anonieme functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vernomen. In de Raad moeten de regering, de oppositie en de internationale gemeenschap zijn vertegenwoordigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden