Rust in Tilburg is voorbij sinds Hans Smolders in de raad zit

Profiel..

TILBURG Jazeker, Hans Smolders heeft vrijdag gelezen dat Ruud Vreeman hem een gevaar vindt voor de democratie. Met populisten als Smolders in de raad kan geen burgemeester functioneren, vindt Vreeman (PvdA), die deze week het vertrouwen van de Tilburgse gemeenteraad verloor.

‘Erg hè’, reageert Smolders. ‘Je zou bijna medelijden met ’m krijgen. Nou heb ik het allemaal gedaan. Meneer Vreeman is het zicht op de realiteit echt volledig kwijt. Dat zie je vaker bij dictators, vlak voor hun val.’

Het was zonder meer de week van Hans Smolders. Na drie jaar vechten tegen ‘PvdA-regent’ Vreeman, blaast de laatste de aftocht, gefrustreerd en gekrenkt door de ‘onfatsoenlijke manier’ waarop hij door de raad – Smolders voorop – is bejegend.

Het is op lokaal niveau een afspiegeling van politiek Den Haag, waar de grote bestuurderspartijen er maar niet in slagen de brutale retoriek van Geert Wilders te pareren met iets anders dan verontwaardiging. Als een kat in het nauw sloeg Vreeman deze week opeens wel terug door Smolders nadrukkelijk in verband te brengen met corruptie, maar daarmee redde hij zichzelf niet.

Voor Smolders is het een markant moment in een politieke carrière die begint in 2002. Hij heeft dan een eigen bedrijf in koeltechniek en kijkt terug op een carrière als topijshockeyer bij de Tilburg Trappers. Smolders is een van de eersten die zijn diensten aanbiedt bij Pim Fortuyns LPF en belandt, voordat hij er erg in heeft, op de kieslijst. ‘Een zeer aardige vent’, herinnert toenmalig LPF-voorzitter Peter Langendam zich. ‘Zeer toegewijd aan Fortuyn. En hij heeft veel geleerd van Pim. Wat hij nu flikt, is natuurlijk heel knap. Ik volg dat met genoegen.’

Een daad van burgermoed maakt Smolders beroemd: hij vergezelt Pim Fortuyn als die op 6 mei 2002 wordt doodgeschoten en hij achtervolgt de moordenaar – die hem enkele keren onder schot houdt – tot diens aanhouding.

Na de collectieve LPF-mislukking in de Kamer begint hij voor zichzelf in Tilburg en maakt hij in 2006 met vijf zetels een spectaculaire entree in de raad. Sindsdien is het niet meer rustig geweest in de stad. Smolders bestookt de pers en de raad met berichten over wantoestanden, fraude, snoepreisjes en ‘subsidieverslindende’ cultuurprojecten.

Zelf raakt hij enkele keren in opspraak wegens het lekken van stukken. Hij is een van de weinige Nederlandse politici die daarvoor is veroordeeld. Sinds deze week komt daar de beschuldiging van corruptie bij. Hij zou de bouwer van een winkelcentrum om een gunst hebben gevraagd. Justitie onderzoekt de zaak. Smolders zegt niet bevreesd te zijn en spreekt van ‘grote flauwekul’.

Zijn stijl oogst bijval en kritiek. De Tilburgse PvdA-leider Auke Blaauwbroek vindt dat Smolders ‘middeleeuwse toestanden’ heeft geïntroduceerd en zich schuldig heeft gemaakt aan de ‘standrechtelijke executie’ van Vreeman.

Moet het Binnenhof zich al zorgen maken? Smolders zegt geen enkele ambitie te koesteren om het landelijk nog eens te proberen. Achter de aanwezigheid van Rita Verdonk in zijn nabijheid, woensdag bij het raadsdebat, mag niets worden gezocht. ‘Ach, dat gekke mens kwam wat aandacht trekken. Haar bedoelingen zijn goed maar ze mist het niveau. Ze maakt dezelfde fouten als wij in 2002.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.