Rust in Syrië? 'Damascus lacht de internationale gemeenschap uit'
Sinds het staakt-het-vuren vanmorgen vroeg is ingegaan, is het rustig in Syrië. Maar het is wel een gespannen rust. Want in veel grote steden heeft het Syrische leger zijn grote wapentuig nog niet teruggetrokken. De grote vraag is dan ook wat er gaat gebeuren als de rebellen demonstrerend de straten opgaan. Volgens Malek Kurdi, de tweede man van het rebellenleger FSA, is de wapenstilstand inmiddels al geschonden.
In de steden Homs, Aleppo en Idlib zouden de Syrische strijdkrachten inmiddels alweer het vuur hebben geopend. 'Het regime in Damascus lacht de internationale gemeenschap uit terwijl het opnieuw een wijk van de stad Homs onder vuur neemt', aldus Kurdi.
Kopje koffie
Vanmorgen zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Jihad Makdissi nog op de BBC-radio dat de Syrische regering niet van plan is om het staakt-het-vuren te verbreken. En daar leek het vanmorgen ook urenlang op. Tot verbazing van de inwoners van bijvoorbeeld de zwaarbelegerde stad Homs, die voor het eerst in meer dan een half jaar een kopje koffie op hun balkon konden drinken.
Maar volgens het Syrische Vrije Leger is het dus inmiddels alweer gedaan met de rust. Die berichten zijn nog niet bevestigd. Kurdi's chef Riad al-Asaad drukt zich veel voorzichtiger uit en meldt dat er vooralsnog geen sprake is van geweld. Wel zouden er nog steeds tegenstanders van het regime worden opgepakt.
Maar de internationale gemeenschap ziet de wapenstilstand in elk geval argwanend aan, ondanks het feit dat zowel het Syrische regime als het rebellenleger hebben aangegeven zich eraan te zullen houden. Het regime hield zich al eerder niet aan de afspraak, en of de andere kant zich eraan zal houden is ook niet zeker. Het bestand dat door VN-gezant Kofi Annan tot stand is gebracht, wordt als zeer fragiel beschouwd.
Hoop
Toch is er ook hoop. Annan heeft nu ook de steun van China, Iran en Rusland weten te vergaren. Het feit dat het vanmorgen rustig blijft, zou erop kunnen duiden dat deze bondgenoten van de Syrische president Assad nu echt druk uitoefenen op Damascus.
De echte test zal naar verwachting komen als er grote demonstraties uitbreken. Morgen is het vrijdag, de dag dat na het middaggebed meestal de grootste demonstraties worden gehouden. Dat was ook zo in het begin van de revolte tegen Assad, en die werden met harde hand neergeslagen. Sindsdien zijn er volgens Verenigde Naties al meer dan 9000 mensen door het geweld om het leven gekomen.