Russische zwanen lijden honger

Kleine zwanen die in Noord-Rusland broeden en in Nederland overwinteren, hebben dit najaar weinig voedsel kunnen vinden op hun gebruikelijke plek, het Lauwersmeer....

De vogels weken meteen uit naar de omliggende akkers, waar ze bietenresten opvraten om weer energie te krijgen na hun lange trektocht van 3500 kilometer. Dr. Bart Nolet van het Nederlands Instituut voor Ecologie beschrijft het voedselgedrag van de kleine zwaan in het novembernummer van het Journal of Animal Ecology.

Kleine zwanen zijn niet zomaar af te brengen van hun waterplanten. Vaak geven ze er de voorkeur aan wat langer te zoeken naar schaarse knolletjes dan energie te stoppen in het zoeken naar bieten, omdat dat aanbod ongewis is.

Op de bietenakkers zijn de grauwe ganzen de zwanen vaak al voor geweest. Of ze vinden weinig biet en moeten snel weer een andere akker zien te ontdekken waar ze zich vol kunnen vreten. Kleine zwanen verkiezen de zekerheid van een schaars knollenaanbod boven de grote variatie van het bietenveld, oordeelt Nolet.

Maar als de knolletjes ontbreken dan vliegt de zwaan onverwijld door naar de omliggende boerenakkers zoals deze winter ook gebeurde, aldus Nolet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden