Russische zakenlieden nemen na nieuwe moord recht in eigen hand

Een goep machtige Russische zakenlieden heeft woensdag de jacht geopend op de moordenaars van topbankier Ivan Kivelidi. In de inspanningen van de politie heeft de groep geen vertrouwen....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Voor informatie over de moord is een beloning van 1 miljoen dollar (1,6 miljoen gulden) uitgeloofd. De leiders van de Moskouse Ronde Tafel, waarvan Kivelidi voorzitter was, zeiden gisteren vastbesloten te zijn de moordenaars op te sporen.

De Ronde Tafel is een invloedrijk overlegorgaan van de belangrijkste banken en bedrijven. Het telt ongeveer dertig leden. De 46-jarige voorzitter Kivelidi leidde de samenvoeging van een groot aantal Russische banken en bedrijven. Afgelopen donderdag overleden hij en zijn secretaresse. Na het drinken van een kopje thee waren ze plotseling ziek geworden. 'Uit de eerste onderoeksresultaten blijkt dat vergiftiging met een - mogelijk radioactief - metaal de doodsoorzaak is', aldus vice-voorzitter Sjtsjerbakov van de Ronde Tafel.

'We hebben een speciaal onderzoekscomité opgezet. De beveiligingsdiensten van bij ons aangesloten bedrijven hebben de opdracht uit te vinden wie de moord pleegde en wie er de opdracht toe gaf', zei Sjtsjerbakov gisteren. 'We zullen ook het officiële onderzoek in de gaten houden, zodat deze zaak niet in de doofpot wordt gestopt.'

Voor volgende week woensdag heeft de Ronde Tafel een rouwtocht in Moskou aangekondigd. De club heeft tevens opgeroepen elders in het land soortgelijke protestacties te houden. 'Criminelen proberen het legale zakenleven te controleren, terwijl de autoriteiten niets ondernemen om dit tegen te gaan', aldus Sjtsjerbakov.

Kivelidi ishet negende vermoorde Ronde Tafellid sinds 1993. Dit jaar zijn er al 46 zakenlieden vermoord in Rusland en raakten er 56 bij moordaanslagen gewond. Geen van de daders is tot nu toe gepakt.

Volgens Sjtsjerbakov heeft zijn organisatie aangeboden om het ministerie van Binnenlandse Zaken, de federale veiligheidsdienst en de openbare aanklager te helpen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Een idee om een informatiecentrum voor onderwereldactiviteiten op te richten, werd vorig jaar november door de drie instanties getorpedeerd, ondanks steun van president Jeltsin.

'Je kan je niet aan de indruk onttrekken dat ze maatregelen proberen te blokkeren omdat ze bang, onverschillig of te sterk verbonden met de onderwereld zijn', aldus Sjtsjerbakov.

Ambtenaren van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken denken dat meer dan 40 duizend bedrijven op de een of andere manier onder invloed van de georganiseerde misdaad staan.

Bovendien zou dit ook gelden voor meer dan de helft van de Russische banken. De Russische mafia is behalve in de financiële sector voornamelijk in de handel in olie, gas, aluminium en hout geïnfiltreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden