Russische VN-ambassadeur roept president Assad tot de orde

De Syrische president Assad is te ver gegaan met zijn uitspraak 'dat hij heel Syrië zal heroveren'. Dat zegt de Russische ambassadeur voor de VN, Vitaly Tsjoerkin, in een interview met de Russische krant Kommersant. Rusland uit zelden dergelijk openbaar commentaar naar haar Syrische bondgenoot.

Vitaly Tsjoerkin Beeld ap
Vitaly TsjoerkinBeeld ap

President Assad zwoer vrijdag in een zeldzaam interview met persbureau AFP dat hij heel Syrië zal veroveren. 'Het kan alleen lang gaan duren.'

De uitspraak van Assad ondermijnt de diplomatieke inspanningen die Rusland de afgelopen tijd heeft gedaan met betrekking tot Syrië, stelt Tsjoerkin. 'Rusland spant zich in voor een vreedzame oplossing voor het Syrische conflict. We gaan ervan uit dat president Assad zich daarnaar schikt. Het hele land willen veroveren draagt daar niet aan bij, dat zou een eeuwigdurend conflict betekenen.'

Rusland steunt het leger van de Syrische regering sinds september met bombardementen. Door die hulp keerde het tij in Syrië compleet: de rebellen die het leger op vele plaatsen in het nauw dreven, verloren sindsdien veel terrein. De Russische inmenging is een doorn in het oog van de door de Verenigde Staten geleide coalitie, die de gematigde oppositie juist steunt met luchtaanvallen.

Omdat de Syrische president voor zijn succes afhankelijk is van de Russische straaljagers, hopen westerse diplomaten dat de Russen Assad richting de onderhandelingstafel zullen duwen. De uitspraken van Tsjoerkin zouden erop kunnen wijzen dat dat inderdaad het geval is.

Vreedzaam?

Rebellen, scholen, ziekenhuizen: volgens vluchtelingen wordt bij de bombardementen op Aleppo niemand ontzien. 'De Russen bombarderen ons kapot', vertelt Mohammed Ibrahim aan correspondent Kees Elenbaas. Hij vocht tot een paar weken terug voor het Vrije Syrische Leger, maar heeft er inmiddels genoeg van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden