Russische vliegtuigen vlogen twee keer in Turks luchtruim

Russische gevechtsvliegtuigen in Syrië hebben in het weekeinde niet één maar twee keer het Turkse luchtruim geschonden. Dit maakte de Turkse regering maandag bekend. Tot nu toe was alleen bekend dat een Su-30 zaterdag Turkije was binnengevlogen. Volgens Ankara drong ook zondag een Russisch toestel het Turkse luchtruim binnen. Turkije besloot maandag de Russische ambassadeur in Ankara voor de tweede keer te ontbieden.

Een Sukhoi Su-30. Beeld epa
Een Sukhoi Su-30.Beeld epa

De NAVO heeft tijdens een spoedbijeenkomst maandag in Brussel Rusland gemaand te stoppen met het schenden van het luchtruim van Turkije. De NAVO wijst Moskou op het bijzonder gevaarlijke karakter van dergelijke 'onverantwoordelijke' acties. Het eist van het Kremlin uitleg over de gebeurtenis.

De verdragsorganisatie noemt de Russische schendingen van het Turkse luchtruim 'onacceptabel'. Ankara waarschuwde dat het bij een volgende provocatie actie zal ondernemen. Niet eerder sinds de Koude Oorlog werd door een NAVO-lid zulke ferme taal gesproken tegen Rusland.

Het Kremlin zegt dat de 'korte' vlucht zaterdag van de Su-30 het gevolg was van een navigatiefout. Volgens het ministerie van Defensie in Moskou vloog het toestel slechts enkele seconden boven Turkije. Moskou heeft nog niet gereageerd op de Turkse bekendmaking op maandag dat ook zondag een Russisch toestel het Turkse luchtruim had geschonden.

De Verenigde Staten zeggen niet te geloven dat het om incidenten gaat. Volgens Turkije vloog het Russische toestel zaterdag boven Hatay, meer dan vijf kilometer van de grens.

Turkse F-16's werden zondag ook lastiggevallen door een MiG-29. Dit meldde maandag de krant Hürriyet. Tien Turkse vliegtuigen waren op een patrouillevlucht langs de grens toen twee ervan te maken kregen met een hinderlijke MiG-29, die vijf minuten en veertig seconden de Turkse vliegtuigen belaagde.

Het gaat echter vrijwel zeker om een Syrische MiG-29, omdat Rusland dit type gevechtsvliegtuig niet heeft gestuurd naar de luchtmachtbasis Al-Assad bij Latakia. Vanuit deze basis bombarderen de Russische toestellen doelen van het verzet in het noorden van Syrië.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken besloot de ambassadeur van Rusland direct te ontbieden na de schending van zaterdag. Hem werd verteld dat Rusland schending van het Turkse luchtruim moet vermijden en verantwoordelijk wordt gehouden 'voor enig ongewenst incident', aldus een verklaring van het Turkse ministerie maandag. Minister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirlioglu bracht dezelfde boodschap over in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

Direct na de Russische schending van zaterdag, belde Sinirlioglu enkele NAVO-collega's en ontmoette hij NAVO-chef Jens Stoltenberg. Die noemde de schending onacceptabel en beklemtoonde dat de veiligheid van Turkije een taak van de NAVO is. Stoltenberg riep de 28-koppige NAVO-raad direct bijeen, waarna het oordeel 'onacceptabel' volgde.

Russisch-Iraans machtsblok

Westers weifelen over optreden in het Midden-Oosten heeft ertoe geleid dat een nieuw machtsblok kan toeslaan. Hebben de VS blufpoker gespeeld? Een analyse (+)

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirlioglu. Beeld afp
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirlioglu.Beeld afp

Poetins gevechtsjagers zijn niet de minste

Het is indrukwekkend wat de Russen hebben verzameld op een luchtmachtbasis bij het Syrische Latakia. Van de moderne SU-34 tot de Mil Mi-35, een moderne versie van de 'Hind'-gevechtshelikopter die in Afghanistan de 'vliegende tank' werd genoemd. Een overzicht van Volkskrant-defensieredacteur Stieven Ramdharie.

Een Russische piloot keert terug na een missie boven Syrië. Beeld reuters
Een Russische piloot keert terug na een missie boven Syrië.Beeld reuters

NAVO-lid

Turkije is sinds 1952 lid van het drie jaar daarvoor opgerichte bondgenootschap. De NAVO stelt zich ten doel het gezamenlijke grondgebied samen te verdedigen wanneer dat waar dan ook wordt bedreigd of aangevallen.

Nederland had in het kader van de NAVO van begin 2013 tot begin 2015 in de Turkse provincie Adana, circa 160 kilometer ten noorden van Latakia, Patriot-luchtafweer gestationeerd. Turkije wilde extra bescherming uit vrees voor raketten uit het strijdgewoel in Syrië.

Luchtaanvallen

Rusland is afgelopen week begonnen met luchtaanvallen in Syrië om de uitgeputte troepen van de Syrische regering van president Bashar al-Assad te helpen. Onderdeel van de campagne zijn aanvallen op rebellen in het noordwesten van Syrië, waar Rusland een basis heeft en de familie Assad vandaan komt.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem zei maandag dat de Russische bombardementen al maanden van tevoren waren voorbereid. Hij zei dat Rusland de strijd zal winnen omdat de luchtaanvallen goed worden gecoördineerd met het Syrische leger. 'Ik zeg zonder enige twijfel dat Rusland deze race zal winnen', aldus de bewindsman.

Dit weekend claimde Rusland dat het met zijn bombardementen in Syrië een zware klap heeft toegebracht aan IS. Volgens Moskou zijn de aanvoerlijnen van IS ontwricht en is de beweging nu minder goed in staat om terreurdaden te plegen. Het ministerie van Defensie zei dat bij de laatste aanvallen tien IS-doelwitten zijn bestookt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden