Russische stier Berzin houdt niet van op en neer

Homme à battre luidt de weinig gewaagde stelling van l'Equipe op zaterdag. De Franse sportkrant plaatst bij het verhaal een royale foto van Miguel Indurain, de te kloppen man, die een tijdrit afwerkt....

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

SERAING

Ernaast staat nog een foto afgebeeld, met een blonde renner in opperste concentratie over het stuur gebogen. Hij kijkt Indurain recht in de ogen. Als een jonge stier, gereed om de aanval in te zetten.

Evgeni Berzin wil de Tour de France winnen en het liefst nu meteen. Pas drie jaar is hij professional en enige ervaring in de Ronde van Frankrijk is hem vreemd, maar dat is volgens hem slechts bijzaak. Nooit heeft Lokomotiv Leningrad, de sportacademie waar de ruwe diamant uit Vyborg gepolijst werd, een groter talent voortgebracht. En vandaag, zondag, zal Evgeni Berzin dat bewijzen.

Of liever gezegd: vandaag zou hij dat graag willen bewijzen. De dag ervoor heeft Miguel Indurain evenwel het scenario van zijn uitdager aan gruzelementen gereden. Op weg naar Luik heeft de Spanjaard een gat van vijftig seconden met zijn uitdagers geslagen.

'Een onverwachte actie', had Berzin na de finish gezegd. Hij had getergd gespuugd naar een toeschouwer die wat al te nadrukkelijk om een handtekening vroeg, journalisten afgesnauwd en zichzelf opgesloten in de bus. De nacht heeft de frustraties uitgewist en het bravoure teruggebracht. Zondagmorgen, hij heeft weer praatjes: 'Er is maar één eindstreep die telt en die ligt in Parijs.'

In de lobby van hotel Bedford in Luik drentelen journalisten en tv-ploegen onrustig heen en weer. Renners lopen in en uit, maar het wachten is op de man met het rugnummer 11, Evgeni Berzin, kopman van Gewiss. Tegen half tien stapt hij de lift uit, een klein kereltje, met glanzend blonde haren en helblauwe ogen. In Italië is zijn naam als playboy al ruimschoots gevestigd.

De camera van France 2 verliest hem geen seconde uit het oog. De interviewer doet vergeefse pogingen hem enkele antwoorden te ontlokken. 'Straks', zegt hij, onderwijl met zijn heupen draaiend alsof hij een denkbeeldige hoelahoep in beweging moet houden.

Ploegleider Bombini staat bij de overige renners. Om kwart voor tien stapt het gezelschap in de bus op weg naar Huy, voor een verkenningstocht over het parkoers. Berzin stapt als voorlaatste in. Hij zit alleen, voorin.

Eerdere verkenningstochten over het traject tussen Huy en Seraing vond hij niet nodig. 'Ik kan het wel vijf keer rijden, maar alles hangt toch af van de vorm op die ene dag', meent hij.

Indurain en Rominger zijn wel eerder in het jaar wezen spioneren. Als Berzin na zijn trainingsritje terugkomt bij het hotel, zegt hij. 'Lastig parkoers, maar mooi.'

Halverwege zijn race tegen het uurwerk zal hij sneller blijken te zijn dan Rominger. Emmanuele Bombini heeft 's morgens de verwachtingen getemperd. 'Als Evgeni een minuut verliest, beschouw ik dat als een overwinning.'

In een vooruitblik naar de tijdrit zegt Tony Rominger tevreden te zijn als de nederlaag beperkt blijft tot minder dan twee minuten. Zijn jongere Russische collega is veel optimistischer. 'Indurain is supersterk, maar als ik in vorm ben, moet ik binnen een halve minuut kunnen blijven.'

Rond het middaguur heeft hij nogmaals aangetoond de teleurstelling van de voorgaande dag verwerkt te hebben. Nadat de mecaniciens laatste instructies hebben gehad, toont hij zich onbevangen, charmant en goedlachs. Van kapsones geen spoor.

Hij flirt met de dame van France 2, brengt zijn hoofd naar de camera alsof hij in een spiegel kijkt en strijkt met zijn handen zijn haren in model. Ciao zegt hij en knipoogt naar het oog van de televisie.

Vraagt u maar.

- Hoeveel denk je te verliezen?

'Verliezen?'

- Ga je 'm verslaan dan?

'Ik ga het proberen, ik ga nooit naar een wedstrijd toe met het idee dat ik ga verliezen. Ik kom om te winnen.'

- Ben jij bang voor Indurain?

'Ik ben voor niemand bang.'

- Wat Indurain doet, is toch bovenmenselijk?

'Niemand is bovenmenselijk. Als dat zo was, zou ik het niet tegen hem opnemen. Niemand staat boven de wetten van de natuur. Niets is onmogelijk, iedereen is te verslaan, Indurain ook.'

- Wat is het verschil tussen Indurain en jou?

'Hij is groot en zwaar, ik ben klein en licht.'

- Niet meer?

'Hij heeft vier keer de Tour de France gewonnen, ik nog nooit.'

- Het is pas je eerste Tour de France. Kun je dan al winnen?

'Dat is erg moeilijk. Indurain is veruit favoriet, Rominger en ik zijn niet meer dan kanshebbers. Zo reëel ben ik wel, ik ben niet dom, moet u weten. Maar als ik de kans krijg om 'm te winnen, zal ik het niet nalaten. Ik heb Indurain vorig jaar in de Giro toch ook verslagen.'

Na het middageten trekt hij zich terug in zijn kamer. Om te rusten zegt hij, maar vanachter de deur van kamer 324 klinkt MTV. Bruce Springsteen bezingt de Streets of Philadelphia.

Na anderhalf uur neemt Berzin een kijkje bij zijn inmiddels gereedstaande fiets. De 55x12 is gemonteerd, hetzelfde verzet als de concurrenten Indurain en Rominger bedienen. Even na tweeën rijdt de auto met Bombini en Berzin weg. 'Geen zenuwen', zegt hij.

Na 22 kilometer oogt Berzin in cadans. Zonder haperen wordt de grote molen in het rond gedraaid en hij lijkt op weg naar minimaal een zege op de Zwitser. De twaalf minuten later gestarte Indurain is halfweg 28 seconden sneller dan de 25-jarige Oosteuropeaan.

Het derde meetpunt, kilometer 38,3: de voorsprong op Rominger is veranderd in een achterstand. In zes kilometer heeft hij dertig seconden verloren ten opzichte van de Zwitser. Berzin komt herhaaldelijk uit het zadel en kiest in de afsluitende klim noodgedwongen een lichtere versnelling dan Indurain en Rominger.

In Seraing noteert hij de vierde tijd. Zelfs Bjarne Riis, zijn teamgenoot, blijkt sneller. De Deen is de sensatie van de dag, want ook Rominger wordt door hem voorbijgestreefd. Ruim anderhalve minuut geeft Berzin toe op de verwachte winnaar uit Spanje.

Journalisten zijn niet welkom.

- Heb je je verkeken op het parkoers?

'Nee.'

- In zes kilometer verloor je een halve minuut op Rominger.

'Dat lag aan het parkoers. Op en neer, daar houd ik niet van.'

- Riis verliest maar twaalf seconden op Indurain.

Geen antwoord, Berzin fietst weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden