Russische soldaten vermoorden hun officieren

Odessa, 16 december 1917

De haven in Odessa in 1917.Beeld Wikimedia

In gesprekken over de insubordinatie van de soldaten duikt steeds de naam van premier Kerenski op. Hij was het die aandrong op grotere kameraadschap onder de manschappen en op een minder rigide legerdiscipline. Helaas! Hoe een groot en eerlijk mens door één enkele fout zijn reputatie voorgoed kan bezoedelen.

Als een soldaat, in gesprek met zijn overste, weigert voor hem te salueren, als hij zijn handen in zijn zakken steekt en een sigaret tussen zijn lippen houdt, dan kun je voorspellen dat dat gaat eindigen in chaos.

Gisteren is een generaal door zijn ordonnans doodgeschoten. Het schijnt dat de generaal om zijn rijlaarzen riep en dat de ordonnans ze hem toewierp. De generaal gaf hem een klap, de ordonnans schoot hem dood.

Het nieuws verspreidde zich razendsnel. Officieren werden openlijk door hun soldaten uitgedaagd. Velen werden doodgeschoten. Uiteindelijk weigerden de soldaten, of tovarisjtsji (kameraden) zoals ze zichzelf nu noemen, nog langer bevelen te gehoorzamen. Ze verlieten de loopgraven en trokken naar willekeur door het land. Diefstal en plundering waren aan de orde van de dag.

Tot dusver wordt het Rode Kruis-personeel gerespecteerd, maar we horen geruchten over aanvallen op medisch personeel en verkrachte verpleegsters.

Florence Farmborough (1887-1978), Engelse verpleegster, fotografe en geografe. Ingekort fragment uit Nurse at the Russian Front: A Diary 1914-1918. Constable, 1974.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden