Russische rechtbanken op volle toeren tegen activisten

Terwijl protestleider Aleksej Navalny donderdag vocht tegen een veroordeling voor diefstal, verdedigde president Poetin het proces als 'extreem objectief'. De waarnemersorganisatie Golos (Stem) en de linkse activist Lebedev werden gisteren in twee andere rechtzaken veroordeeld: Golos kreeg een boete, Lebedev 2,5 jaar cel.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - De twee werkelijkheden van Rusland - de een via televisie verspreid door de staatsmacht, de ander via radio en internet door alternatieve bronnen - botsten donderdag als nooit tevoren. Poetin verklaarde op tv 'geen stalinistische tendensen te zien' terwijl de rechtbanken op volle toeren werkten.

Een Moskouse rechter veroordeelde donderdag de onafhankelijke verkiezingswaarnemers van Golos tot een boete van 300 duizend roebel (7.500 euro) wegens schending van de 'buitenlands agent'-wet, die ngo's die buitenlands geld ontvangen dwingt tot registratie als 'buitenlands agent'. Golos-directeur Sjibanova kreeg een aparte boete van 100 duizend roebel (2.500 euro). De straf is voor de niet gedeclareerde ontvangst van een prijs van het Noorse Helsinki Comite van 50 duizend euro - ook al heeft Golos het geld direct teruggestort.

Gisteren werd de linkse activist Konstantin Lebedev tot 2,5 strafkolonie veroordeeld wegens deelname aan een Georgisch complot om Poetin uit het zadel te wippen en rellen te organiseren. Lebedev heeft schuld bekend. 'Waarom de held spelen?', zei zijn advocaat, die hoopt op spoedige vrijlating.

Volgens Lebedev heeft hij met Links Front-leider Sergej Oedsaltsov en een derde activist 160 duizend dollar van een Georgische politicus ontvangen, waarmee ze zichzelf betaalden, folders drukten, tweedehandsauto's en tenten voor de straatrevolutie kochten. Lebedev wordt door oud-kameraden als een Judas en verrader weggezet. Volgens sommigen speelde hij altijd al dubbelspel. Zijn bekentenis maakt een lange gevangenisstraf voor protestleider Oedaltsov heel waarschijnlijk.

In Kirov beleefde het proces tegen Navalny over diefstal van een houtfabriek zijn derde dag. Woensdag beschuldigde Navalny de autoriteiten ervan 'wraak te nemen' voor zijn anticorruptiewerk, waarmee hij Doemaleden tot aftreden dwong en grote staatsbedrijven in hun hemd zette. 'Ze willen mij verwijderen van de politieke bühne'. Hij wees op tal van ongerijmdheden in de aanklacht. Toen de rechter hem vermaande alleen over de zaak zelf te spreken, zei Navalny: 'Er lopen vijf strafzaken tegen me, dan ga ik niet alleen over hout praten.'

Gisteren kwam Viatsjeslav Opalev aan het woord, de hoofdgetuige van de aanklagers en oud-directeur van een houtfabriek. Opalev legde eerder een belastende verklaring over Navalny af in ruil voor een voorwaardelijke straf. Maar in de rechtszaal zei hij keer op keer: 'Ik herinner me er niets van, het staat allemaal in de bekentenis.' Het leidde tot hoongelach vanuit de zaal en irritatie bij de rechter en de aanklagers, die tot drie keer toe zijn bekentenis hardop voorlazen. Waarop Navalny zei: 'Om iets goed te kunnen onthouden, moet je een tekst vier keer horen. Zal ik nog een keer?'

In een bijna vijf uur durende vraag-en-antwoordsessie met het Russische volk heeft president Poetin zijn beleid van 'orde en discipline' verdedigd en gezegd dat het land niet terugkeert naar stalinistische praktijken. Verwijzend naar het proces tegen Aleksej Navalny zei de president: 'Zij die corruptie bestrijden, moeten zelf brandschoon zijn.'

Hij noemde zijn oud-minister van Financiën Koedrin een luilak, omdat hij een aanbod terug te keren heeft geweigerd. Koedrin bekritiseerde Poetins economische beleid en noemde het Navalny-proces vorige week 'een reis door de tijd terug naar de Sovjet-Unie'.

Poetin zei ook dat de aanslagen in Boston zijn gelijk aantonen. 'Ik heb me altijd geërgerd als onze westerse partners en hun media onze terroristen - die bloedige, ziek-makende aanslagen in ons land hebben gepleegd - opstandelingen noemen en bijna nooit terroristen.'

Vijf uur Poetin

Aleksej Navalnytegen de rechter die wil dat hij zich bij de zaak houdt

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden