Russische presidentskandidaat is sinds donderdag spoorloos

Een van de kandidaten van de Russische presidentsverkiezingen van 14 maart is zondag officieel als vermist opgegeven. Het gaat om de liberale politicus Ivan Rybkin....

Rybkins vrouw en zijn campagnestaf hebben sinds donderdag niets meer van hem vernomen. Rybkins campagne wordt betaald door de oligarch Boris Berezovski, president Poetins grootste criticus. Vorige week nog publiceerde Rybkin een paginagroot stuk in de krant Kommersant waarin hij Poetin de machtigste oligarch van Rusland noemde. Hij beschuldigde Poetin ervan te regeren door angst te zaaien.

De verdwijning van Rybkin en de bomaanslag op de Moskouse metro van afgelopen vrijdag geven de komende presidentsverkiezingen een onheilspellende lading. De stembusgang leek aanvankelijk saai en voorspelbaar te zullen worden, omdat Poetin huizenhoog favoriet is.

Volgens de laatste opiniepeilingen krijgt Poetin 80 procent van de stemmen, op grote afstand gevolgd door Glazjev met 3 procent. De andere kandidaten krijgen hooguit 1 procent van de stemmen.

De Russen zullen bij de presidentsverkiezingen op 14 maart kunnen kiezen uit zeven kandidaten. De Kiescommissie maakte zondag bekend dat ook de laatste twee gegadigden, de linkse nationalist Sergej Glazjev en de liberale Irina Chakamada, als kandidaat zijn geaccepteerd. Beiden hadden het vermoeden uitgesproken dat ze in opdracht van het Kremlin zouden worden gediskwalificeerd.

De Communistische Partij, die bij de Doemaverkiezingen groot verlies leed, nomineerde de onbekende kolchozbaas Charitonov. De Kremlingezinde ultranationalist Zjirinovski schoof zijn lijfwacht als kandidaat naar voren. Deze Malisjkin is vooral bekend sinds hij op de tv een parlementariër enkele rake klappen verkocht.

De liberale partijen, die sinds de Doemaverkiezingen niet meer in het parlement vertegenwoordigd zijn, besloten deze verkiezingen te boycotten. Chakamada was het hier niet mee eens en meldde zich als onafhankelijke kandidaat. Sergej Mironov, de zevende kandidaat, is een persoonlijk vriend van Poetin. Die roept zijn aanhang op om net als hijzelf op Poetin te stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden