Update

'Russische pantservoertuigen en vrachtwagens in Oekraïne'

Volgens de Oekraïense antiterreuroperatie ATO zijn Russische pantservoertuigen en vrachtwagens de grens tussen Rusland en Oekraïne zijn overgestoken. Dat zou zijn gebeurd bij de controlepost Izvarine, die in handen is van pro-Russische separatisten, aldus het Oekraïense persbureau Ukrinform.

Russische legertrucks in Rostov, vlakbij de Oekraïense grens Beeld epa

Volgens de ATO is het konvooi op weg naar de regio Loehansk. Het zou geen groot konvooi zijn. Eerder hadden Britse en Russische journalisten gemeld dat Russische pantservoertuigen Oekraïne waren binnengereden in de buurt van Rostov aan de Don.

Ook Litouwen maakte vandaag melding van het Russiche militaire konvooi. 'We hebben berichten ontvangen dat zeventig stuks Russisch militair materiaal vannacht zijn ingevoerd over de grens met Oekraïne', zei de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linkevicius aan de pers bij aankomst in Brussel waar de EU-landen vandaag vergaderen over onder meer Oekraïne.

De Russische geheime dienst FSB ontkent dat Russische pantservoertuigen Oekraïne zijn binnengereden. Een woordvoerder van de geheime dienst liet weten dat hij grensbewakers in Rostov had gepolst. Zij konden de berichten over de grensoverschrijding van militaire wagens niet bevestigen.

Militair konvooi
Het zou gaan om een konvooi van 23 gepantserde voertuigen met kentekenplaten van het Russische leger, meldde de Britse krant The Guardian. Het is voor het eerst dat journalisten melding maken van een militair konvooi dat de grens oversteekt, al zeggen de machthebbers in Kiev al langer dat Rusland de separatisten in Oost-Oekraïne steunt met militair materieel. De journalisten zagen het konvooi gisteravond in de avondschemer vertrekken richting de grens.

Een Russische journalist van het tijdschrift Novoje Vremja bezocht later op de avond de grensovergang en zag dat de voertuigen niet aan de grens stonden.

Russisch hulpkonvooi wacht nog bij grens
In hetzelfde gebied wacht een Russisch hulpkonvooi, bestaande uit bijna driehonderd vrachtwagens met naar verluidt hulpgoederen, nog met de oversteek naar Oekraïne. Dat konvooi staat op een enkele kilometers van de grens. Persbureau Reuters meldt dat Oekraïense grenswachten inmiddels de grens met Rusland zijn overgestoken om de inhoud van de vrachtwagens te controleren voordat de hulpgoederen het land worden ingelaten.

Hoe dichter de 287 witte Russische trucks de grens met Oekraïne naderen, hoe meer de tijd dringt voor Rusland en Oekraïne om tot afspraken te komen over de distributie van de inhoud. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor een derde partij: het Internationale Rode Kruis (ICRC), dat zowel met Moskou als met Kiev onderhandelt.

Donderdagavond had het Rode Kruis voor het eerst direct contact met het konvooi, dat zich toen in de buurt van Rostov bevond. Achter de kilometers wit zeildoek gaan volgens de Russen tonnen water, babyvoeding en slaapzakken schuil, bestemd voor de noodlijdende burgerbevolking in de omgeving van Loehansk.

De Oekraïense regering wantrouwt de witte stoet en noemt humanitaire hulp van Russische zijde cynisch, omdat Rusland medeverantwoordelijk zou zijn voor het leed in Oost-Oekraïne. Kiev stuurde gisterochtend een tegenkonvooi: 75 vrachtwagens met een naar verluidt vergelijkbare inhoud als die van de vijand.

Een hoge vertegenwoordiger van het Internationale Rode Kruis pendelde gisteren tussen Kiev en Moskou in een poging de partijen afspraken te laten maken over de logistiek bij de grensovergang. Die bakkeleien al dagen over de logistiek rond de overdracht van de goederen bij de Oekraïense grens.

Voor het Rode Kruis is het van het grootste belang dat de medewerkers zelf de hulpgoederen kunnen uitdelen en kunnen bepalen wie het meest om hulp verlegen zit. Dat is een harde voorwaarde van de hulporganisatie, zo zei een woordvoerder vanmorgen op Radio 1.

Russische vrachtwagens met hulpgoederen Beeld afp
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.