Russische oppositieleider veroordeeld tot 5 jaar cel

In Kirov is donderdag Aleksej Navalny, Ruslands belangrijkste oppositieleider, veroordeeld tot vijf jaar gevangenis. Woede over wat critici zien als de opsluiting van politieke tegenstanders leidde gisteren in Moskou en in andere Russische steden tot niet-toegestane straatprotesten.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - Rechter Sergej Blinov las het vonnis urenlang voor alsof het waterstanden betrof. Navalny onderging zijn lot zoals altijd, twitterend. Maar de dramatische aankondiging op het eind bracht een schokgolf teweeg onder aanwezigen in de rechtbank en ook elders in Rusland. Navalny omhelsde zijn vrouw, nam afscheid van zijn ouders en werd in handboeien weggevoerd. Ook medeverdachte Pjotr Ofitserov, veroordeeld tot vier jaar cel, werd direct overgebracht naar de gevangenis.

Navalny laatste tweet luidde: 'Oké. Mis me niet. Wees vooral niet lui. De pad (het regime, red.) zal niet uit zichzelf van de oliepijpleiding gaan.'

De symbolische betekenis van de veroordeling van de 37-jarige Navalny kan moeilijk worden overschat. Navalny is het gezicht van de protestgeneratie die in december 2011 na frauduleuze Doemaverkiezingen opstond - tot verrassing van de autoriteiten. De reactie op die protesten van de grootstedelijke middenklasse spleet de politieke elite. Maar de aanvankelijke neiging tot dialoog en compromissen maakte onder een terugkerende president Poetin snel plaats voor een vorm van politieke repressie die zijn weerga in het moderne Rusland niet kent.

Aleksej Koedrin, een oud-bondgenoot van Poetin die hem jarenlang terzijde stond als minister van Financiën, liet er gisteren geen twijfel over bestaan: 'Navalny's veroordeling ziet er minder uit als een straf dan als een poging hem te isoleren van de maatschappij en te verwijderen uit het electorale proces'. De schrijver Boris Akoenin, een van de steunpilaren van de protesten: 'Levenslange uitsluiting van protesten, dat is wat dit betekent, niet alleen voor Navalny maar voor allen die dachten dat het mogelijk was dit systeem te veranderen door verkiezingen.'

Duizenden Moskovieten trotseerden gisteravond de politie en kwamen pal naast het Kremlin bijeen. Aanvankelijk werd alleen collectief geklapt uit protest. Toen de menigte groter werd galmde de belangrijkste leuze door het stadshart: 'Vrijheid!' Gennadi Goedkov, die vorig jaar de Doema werd uitgezet omdat hij te nauwe banden zou hebben met de demonstranten, vergeleek de sfeer met de betoging op 5 december 2011, die het begin werd van de massale protestbeweging. 'De oppositie is niet dood, al zetten ze de hele top vast. Er zullen altijd nieuwe leiders komen.'

Wellicht om het protest te smoren en om Navalny alsnog tot deelname aan de Moskouse burgemeestersverkiezingen te verleiden, vroegen de aanklagers in Kirov gisteravond om Navalny's directe arrestatie terug te draaien. Als de rechter daartoe vandaag besluit, kan Navalny weer op vrije voeten komen totdat de zaak in september in hoger beroep wordt beslist.

CITATEN UIT NAVALNY'S SLOTVERKLARING

'Als iemand denkt dat ik of mijn collega's onze activiteiten zullen staken als gevolg van dit proces, het Bolotnaja-proces of de vele andere processen in het land, dan vergist die zich schromelijk.

'Ik en mijn collega's zullen alles doen om dit feodale systeem dat in Rusland wordt ingevoerd te vernietigen; dit machtsysteem waarbij 83 procent van de rijkdom van dit land in bezit is van 0,5 procent van de bevolking.

'Het kan niet eindeloos doorgaan dat de 140 miljoen mensen van één van de grootste en rijkste landen ter wereld worden geknecht door een handvol klootzakken die niks voorstellen. Het zijn niet eens oligarchen, die hun kapitaal hebben opgebouwd door slimheid of wijsheid. Zij zijn een stelletje nutteloze voormalige leden van de communistische jeugdliga die 'democraat' zijn geworden en vervolgens 'patriotten' en die alles bij elkaar hebben gejat.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden