nieuws navalny

Russische oppositieleider Navalny weer vrij na demonstratie tegen Poetin

Duizenden Russen op de been tegen nog 6 jaar Poetin

De Russische oppositieleider Aleksei Navalny die zaterdagmorgen bij anti-Poetin demonstraties in Moskou werd gearresteerd, is zondag weer vrijgelaten.  Hij kan alsnog  een maand de cel ingaan als hij schuldig wordt bevonden aan twee aanklachten:  het organiseren van de demonstratie en het verzet bij zijn arrestatie. 

Aleksei Navalny probeert zich los te worstelen uit de greep van vijf politieagenten. Beeld AP

Ruim 1600 demonstranten werden dit weekeind in Rusland opgepakt bij een grote landelijke demonstratie tegen Vladimir Poetin die maandag voor de vierde keer als president wordt beëdigd.  De demonstratie was door Navalny georganiseerd om te protesteren tegen de nieuwe zesjarige termijn van president Poetin. In negentig Russische steden hadden mensen gehoor gegeven aan de oproep en waren de straat op gegaan met spandoeken en leuzen als 'Poetin, niet onze tsaar' en 'Bevrijd Rusland'.

Demonstranten dragen posters met de tekst 'Hij is niet onze tsaar'. Beeld AP

Navalny werd zaterdagochtend meteen nadat hij in Moskou verscheen al opgepakt. Volgens ooggetuigen werd hij door vijf agenten aan handen en voeten afgevoerd en hardhandig in een busje gepropt. Navalny zou nog wel kort het publiek hebben toegesproken en gezegd hebben dat hij blij was dat er zo veel mensen waren komen opdagen.

Uitschakelen van tegenstanders

Navalny is vaker opgepakt vanwege zijn openlijke kritiek op de zittende president en mocht niet deelnemen aan de laatste presidentsverkiezingen omdat er een stafrechtelijk onderzoek naar hem loopt. Volgens Navalny en zijn medestanders is het een schijnproces, bedoeld om de tegenstanders van Poetin uit te schakelen.

Poetin won de verkiezingen in maart met een grote meerderheid van 76 procent van de stemmen. Tegenkandidaten waren er hoegenaamd niet en volgens waarnemers waren er ook onrechtmatigheden tijdens de verkiezingen. Als Poetin zijn vierde termijn afmaakt, is hij in 2024 is de langst zittende Russische leider sinds Stalin (1929-1953).

Agenten arresteren een van de demonstranten in Moskou. Beeld AFP

In 26 steden zijn  in totaal zo'n 1600 mensen opgepakt.  De opstand werd zaterdagochtend al direct neergeslagen in de oostelijke steden Tsjeljabinsk en Jakoetsk. Over het hele weekeind zouden in Moskou alleen al 700 mensen zijn gearresteerd en in Sint Petersburg 232. De autoriteiten hadden geen toestemming gegeven voor de demonstraties en gewaarschuwd dat ze zouden ingrijpen ‘als mensen zich niet aan de regels zouden houden’.

Navalny waarschuwde op Twitter voor het tegenovergestelde: ‘Als jullie thuis blijven, dan zal de bende van Poetin dit land kapot maken en jullie persoonlijk je toekomst ontnemen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.