NieuwsRusland

Russische oppositieleider Navalny uit gevangenis naar ziekenhuis wegens ‘allergische reactie’

De prominente Russische oppositieleider Aleksej Navalny is zondag vanuit zijn gevangenis overgeplaatst naar een ziekenhuis in Moskou. Volgens zijn woordvoerder heeft hij een ‘sterke allergische reactie’ gehad, en is zijn gezicht hevig opgezwollen. Zij benadrukt dat Navalny nog nooit zoiets heeft meegemaakt.

Redactie
Oppositieleider Alexej Navalny tijdens een demonstratie in Moskou vorige week.  Beeld EPA
Oppositieleider Alexej Navalny tijdens een demonstratie in Moskou vorige week.Beeld EPA

Het is volstrekt onduidelijk wat deze reactie heeft veroorzaakt, maar volgens zijn woordvoerder krijgt Navalny de noodzakelijke medische assistentie’ op een ziekenhuisafdeling waar hij bewaakt wordt door de politie.

Navalny werd afgelopen woensdag gearresteerd toen hij bij zijn huis aan het joggen was. Dezelfde dag nog werd hij veroordeeld tot dertig dagen celstraf vanwege het oproepen tot ongeautoriseerd protest. Vorige week zaterdag was hij samen met 22 duizend mensen in Moskou de straat op gegaan, en had hij opgeroepen om ook dit weekeinde te betogen.

De demonstraties zijn niet direct gericht tegen president Poetin, maar tegen de lokale autoriteiten. Activisten zijn boos omdat kandidaten van de oppositie worden uitgesloten bij de lokale verkiezingen die op 8 september zullen worden gehouden. Volgens de autoriteiten hebben zij niet genoeg ondersteunende handtekeningen verzameld, of zijn die handtekeningen vals of onleesbaar. De oppositie zegt dat dit onzin is.

In de kiem gesmoord

De tijden waarin oppositiekandidaten mochten meedoen aan de Moskouse burgemeestersverkiezingen zijn sinds 2013 al voorbij, maar nu is er ook geen ruimte meer voor critici op lokaal niveau. De protesten hiertegen werden dit weekeinde echter in de kiem gesmoord: er stond een overmacht aan politie op de demonstranten te wachten, en zij werden direct na aankomst gearresteerd. Volgens een officiële verklaring zijn er 1074 mensen opgepakt.

Een demonstrant wordt gearresteerd in Moskou. Beeld EPA
Een demonstrant wordt gearresteerd in Moskou.Beeld EPA

De betogers wilden voor het kantoor van burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou actie voeren, maar dat is dus niet gelukt. Wel slaagden ze erin de ringweg van de stad korte tijd te blokkeren. Volgens de politie waren er zo’n 3500 demonstranten, de organisatie spreekt van meer dan 15.000. De burgemeester had op sociale media al gewaarschuwd dat er hard zou worden opgetreden.

Politiek gemotiveerd

Navalny maakte naam als activist toen hij in de winter van 2011 enorme protesten tegen Vladimir Poetin wist te organiseren. Hij wilde zelf vorig jaar aan de presidentsverkiezingen meedoen als tegenkandidaat voor Poetin, maar dat mocht niet, omdat hij nog steeds een voorwaardelijke straf wegens fraude op zijn naam heeft staan. Volgens Navalny was die veroordeling politiek gemotiveerd.

Navalny heeft zich ook impopulair gemaakt bij de autoriteiten met zijn onthullingen over corruptie in de regering. In 2017 bijvoorbeeld, nagelde hij premier Dmitri Medvedev aan de schandpaal na een onderzoek naar diens bezittingen. Daaruit bleek dat Medvedev de beschikking had over een heel netwerk van villa’s die op papier op naam stonden van charitatieve organisaties.

Lees ook:

En weer is de Russische oppositieleider Navalny opgepakt. Het tekent de zenuwen over de nieuwe protestgolf, schrijft correspondent Tom Vennink in deze analyse.

Geen snoepreisjes en galadiners meer voor de ambtenaren in Jakoetsk. De burgemeester daar staat symbool voor groeiend lokaal verzet tegen de partij van Poetin.

Probeer een Rus eens te laten schrikken van een corruptieschandaal. Gaat niet lukken. Tenzij de onthulling echt, nou ja, echt heel groot is.

De Russische oproerpolitie is in Moskou massaal uitgerukt om op te treden tegen demonstranten.  Beeld AFP
De Russische oproerpolitie is in Moskou massaal uitgerukt om op te treden tegen demonstranten.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden