NieuwsZenuwgas

Russische oppositieleider Navalny: Poetin zit achter mijn vergiftiging

Aleksej Navalny beschuldigt de Russische president Poetin ervan achter zijn vergiftiging te zitten. ‘Ik stel dat Poetin achter de misdaad zit. Ik heb geen andere versies van wat er is gebeurd’, aldus de Russische oppositieleider donderdag in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.

Alexej Navalny Beeld Sergei Fadeichev/TASS
Alexej NavalnyBeeld Sergei Fadeichev/TASS

Navalny werd in augustus naar Duitsland overgebracht nadat hij onwel was geworden tijdens een Russische binnenlandse vlucht. Laboratoria in Duitsland, Frankrijk en Zweden concludeerden later dat hij het slachtoffer was geworden van een vergif uit de novitsjok-groep, een chemisch wapen dat werd ontwikkeld in de Sovjet-Unie.

De Russische oppositieleider, die vorige maand uit het ziekenhuis werd ontslagen, zegt dat hij van plan is terug te keren naar Rusland en dat hij niet bang is voor zijn veiligheid. ‘Het is nu mijn taak om onverschrokken te blijven’, zegt Navalny. ‘Ik zal Poetin geen cadeau geven door niet naar Rusland terug te keren. Ik wil geen oppositieleider in ballingschap zijn.’

In het interview gaat hij ook in op zijn herinnering van wat hem overkwam in het vliegtuig en het moment dat het zenuwgas effect op hem begon te krijgen. ‘Je voelt geen pijn, maar je weet dat je doodgaat.’

Opheldering

Navalny zegt niet wanneer hij naar Rusland terug denkt te gaan. Een politieke activist die heeft meegeholpen om de oppositieleider naar Duitsland te krijgen, benadrukt dat hij nog zeker een maand nodig heeft om te herstellen. Navalny heeft 32 dagen in een ziekenhuis in Berlijn gelegen. Duitsland en andere landen hebben Rusland om opheldering gevraagd over de vergiftiging van Navalny. Bondskanselier Merkel noemde de aanslag een poging tot moord.

Rusland ontkent echter iedere betrokkenheid. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vorige week dat in het Westen een ‘anti-Russische hysterie’ heerst, die leidde tot de conclusie dat Navalny werd vergiftigd. Poetin suggereerde onlangs dat de oppositieleider zichzelf heeft vergiftigd. Navalny reageerde daar sarcastisch op. Hij zei dat hij novitsjok ‘gekookt’ had in zijn keuken en de moordaanslag op zichzelf samen met zijn vrouw en collega’s tot in de puntjes had voorbereid.

Navalny verbleef na de vergiftiging eerst twee dagen in een ziekenhuis in de Siberische stad Omsk. Hij lag in coma. Russische artsen zeiden toen geen sporen te hebben gevonden van een vergiftiging. Nadat hij naar Duitsland was overgebracht, concludeerden Duitse experts op het gebied van chemische wapens dat hij was aangevallen met novitsjok. Dit werd later bevestigd door Zweedse en Franse laboratoria. De Russische oppositieleider werd 24 dagen verpleegd op de ic van het Berlijnse ziekenhuis.

Dubbelspion

Novitsjok werd ook gebruikt in 2018 bij de aanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in het Britse Salisbury. Het giftige zenuwgas werd onder andere gevonden op de deurknop van het huis van de voormalige Russische spion. Het tweetal overleefde de aanslag. Wel overleed een Britse vrouw nadat ze het parfumflesje had aangeraakt waarin het novitsjok was verborgen. Twee agenten van de Russische militaire inlichtingendienst GROe, die bij het huis waren gezien, worden ervan verdacht de aanslag te hebben gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden