Russische oppositieleider Navalny opgepakt voor start demonstratie tegen Poetin

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is bij zijn huis gearresteerd voordat de demonstratie begon die hij had georganiseerd. De Moskouse autoriteiten hadden eerder al aangekondigd dat de demonstranten konden rekenen op politieoptreden.

Een man wordt opgepakt tijdens een demonstratie in Moskou op 26 maart. Beeld afp

Navalny heeft Russen opgeroepen om te demonstreren tegen corruptie van de regering. Toen hij vanmorgen de deur uitliep om naar de protesten te gaan, werd hij ingerekend door de politie meldt zijn vrouw Julia Navalny, die zijn twitteraccount heeft overgenomen. Tegelijkertijd zijn er een aantal demonstranten opgepakt in het centrum van Moskou, waar ongeveer 1.000 mensen bijeen waren gekomen.

Navalny kreeg een vergunning voor een demonstratie buiten het centrum. Daar nam hij geen genoegen mee. Gisteravond spoorde hij mensen via sociale media aan om vanmiddag naar Tverskaja Straat te komen, de brede straat die uitmondt op het Rode Plein.

Met de verplaatsing wil Navalny 'vernedering' van demonstranten voorkomen. De toegestane demonstratie werd gesaboteerd door de autoriteiten, stelt hij. Hij kon nergens een podium of beeldschermen huren.

Corruptie

De demonstratie van vanmiddag kan een herhaling worden van die van 26 maart, toen de grootste demonstraties in vijf jaar plaatsvonden. Tienduizenden mensen demonstreerden tegen corruptie van de Russische premier Medvedev. Meer dan duizend demonstranten werden gearresteerd. Velen van hen zijn veroordeeld tot geldstraffen of gevangenisstraffen - Navalny zat 15 dagen vast.

Maandag worden opnieuw duizenden mensen verwacht. Twaalf juni is een vrije dag voor Russen wegens de viering van de nationale feestdag Dag van Rusland.

Oppositieleider Navalny spreekt publiek toe in de stad Perm. Beeld ap

Tientallen demonstraties

In tientallen Russische steden zijn demonstraties tegen het Kremlin aangekondigd. De autoriteiten hebben aangekondigd in te grijpen bij bijeenkomsten zonder vergunning. Op scholen en in staatsmedia is de afgelopen dagen opgeroepen niet mee te doen aan 'pogingen van vijanden om onze nationale feestdag te bederven'.

De demonstraties worden georganiseerd vanuit een uitgebreid netwerk aan regionale partijkantoren dat Navalny heeft opgezet. De oppositieleider wil het volgend jaar in de presidentsverkiezingen opnemen tegen Vladimir Poetin, die volgens opiniepeilingen meer dan 80 procent van de Russen aan zijn kant heeft.

Verandering

Navalny heeft een beweging op gang gekregen van veelal jonge mensen die verandering willen. Ruim 22 miljoen mensen keken naar een video van Navalny waarin hij corruptie van premier Dmitri Medvedev aantoont.

Hij is de enige uitdager die een volledig andere koers voorstelt voor Rusland. Hij pleit voor een democratisch Rusland, zonder overheidscorruptie en met een functionerende rechtsstaat.

Zelf werd hij eerder dit jaar veroordeeld voor verduistering bij een bosbouwdeal in 2009. Daardoor mag hij volgens de Russische wet niet deelnemen aan verkiezingen. Aanhangers van Navalny stellen dat de rechtszaak is geënsceneerd door het Kremlin en eisen dat de politicus toch mag deelnemen.

De demonstratie in Moskou begint om 13.00 uur Nederlandse tijd.

Lees ook

Boete en cel na massademonstratie tegen Poetin
De Russische oppositieleider Alexsej Navalny moest 324 euro betalen voor het organiseren van 'een illegaal protest' in Moskou. Ook moest hij 15 dagen de cel in vanwege het niet opvolgen van bevelen van een politieagent.

Rapport Aleksej Navalny: 'schone' premier Medvedev enorm corrupt
Begin maart kwam Navalny met een onderzoek van zijn anticorruptieorganisatie FBK waaruit blijkt dat Medvedev tal van paleizen, luxueuze villa's, jachten en zelfs wijngaarden bezit in Rusland en het buitenland.

Banktegoeden inwoners verdwenen naar 'ver weg'
Duizenden inwoners van de Russische stad Kazan zijn forse bedragen kwijt door corruptie van de elite, die tot het sluiten van een grote bank heeft geleid. Hoe het Russische protest in Kazan al tijden smeult.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden