Russische oppositieleden gemolesteerd

Zeker twintig Russische oppositieleden uit de regio zijn de afgelopen dagen in elkaar geslagen of gearresteerd terwijl ze op weg waren naar de conferentie ‘Het andere Rusland’ in Moskou....

Van onze correspondente Corine de Vries

‘Deze trieste reactie van onze veiligheidsdiensten is misschien wel de beste illustratie van het extremistische niveau waarnaar Rusland is afgezakt’, aldus Kasparov

Een bonte mengeling van Russische oppositieleden is deze week twee dagen bijeen om aan de vooravond van de G8-top in St.-Petersburg de wereld te laten zien dat er ook een ander Rusland is. ‘Naast het Kremlin, de oppermachtige staat en een bevolking die massaal achter president Poetin zou staan, bestaat er wel degelijk ook een Russische burgermaatschappij. Burgers die lijden onder de afnemende democratie’, zegt parlementariër Vladimir Rizjkov, een van de enige liberalen in de Russische Doema. Aanwezig is ook ex-premier Michail Kasjanov, die in 2008 namens de oppositie wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

De conferentie behandelt, anders dan de G8-top, alleen intern Russische onderwerpen als mensenrechten, democratisering en economische hervormingen. ‘We willen proberen te ontdekken wat de volgende stappen voor de Russische oppositie kunnen zijn’, zegt Andrej Illarionov, voormalig economisch adviseur van Poetin en nu een van de felste Kremlin-critici.

De organisatie van het evenement viel niet mee. Diverse hotels in Moskou weigerden een zaal te verhuren. In het Renaissancehotel, waar de conferentie nu plaatsvindt, was alleen een kleine, benauwde zaal beschikbaar. Daar passen de 350 genodigden net in en is geen ruimte voor de pers.

Bovendien liet Poetins naaste medewerker Igor Sjoevalov vorige week weten dat het Kremlin de aanwezigheid van de buitenlandse politici uit G8-landen zal opvatten als ‘een negatief gebaar’. Toch kwamen er toch enkele genodigden opdagen, onder wie de Amerikaanse onderminister Daniel Fried, de diplomaat Richard Holbrooke per satellietverbinding en de Britse ambassadeur Anthony Brenton. ‘Ik beschouw dit als een bewijs van de dynamiek van de Russische maatschappij’, aldus Brenton. ‘Het is goed om te zien hoe Russen hier praten over binnenlandse problemen. Twintig jaar geleden was dat onmogelijk geweest.’

Volgens de krant Njezavisimaja Gazeta mag het Kremlin zich in de handen wrijven over deze kritische bijeenkomst in Moskou. ‘Aan de vooravond van de G8-top kan een dergelijke conferentie georganiseerd door de oppositie geen kwaad voor Ruslands democratische imago.’ De binnenlandse schade is gering. De staats-tv negeert het evenement.

Als onderdeel van een charmeoffensief in aanloop naar de G8 ontving Poetin vorige week de afgevaardigden van vijftig non-gouvernementele organisaties, waaronder ook grote critici als Amnesty International en Human Rights Watch. Poetin verzekerde dat de nieuwe ngo-wet niet zal worden gebruikt om hen de mond te snoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden